Joe Biden kiest Kamala Harris als running mate

Californisch senator Kamala Harris ©Photo News

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft voor de vrouwelijke senator Kamala Harris uit Californië gekozen als zijn running-mate bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

Dat heeft Biden zelf bekendgemaakt. Als het duo de verkiezingen wint, wordt Harris vice-president. Als er de 77-jarige Biden iets overkomt, wordt zij president.

Harris (55) is senator uit Californië en de dochter van een Jamaicaanse economieprofessor en Indiase kankeronderzoekster. Ze appelleert aan zowel gematigde als liberale kiezers.

Harris is de eerste zwarte vrouw die zo'n prominente plaats krijgt in een Amerikaanse presidentsrace.

Kamala Harris gold samen met Elizabeth Warren als topfavoriet om running mate te worden van Biden.

Zelf zegt Harris vereerd te zijn met de keuze van Biden voor haar. Biden 'kan de Amerikanen verenigen', aldus Harris in een tweet.

Ervaring

Harris is sinds 2017 senator van Californië en heeft veel ervaring als bestuurder. Als senator streed ze voor het verlagen van belastingen voor middeninkomens.

Ze kan door haar gemengde afkomst een breder publiek aanspreken. Harris werd geboren in Oakland, Californië. Haar vader komt uit Jamaica en haar moeder uit India. Ook door haar leeftijd kan ze kiezers aantrekken die geen connectie voelen met de 77-jarige blanke Biden.

Kamala Harris met Joe Biden tijdens het debat met de Democratische presidentskandidaten in september 2019 ©REUTERS

Na twee mandaten als openbaar aanklager van San Francisco (2004-2011), werd Harris (twee keer) verkozen tot procureur van Californië (2011-2017), waardoor ze de eerste vrouw, maar ook de eerste zwarte werd die aan het hoofd kwam van de juridische dienst van deze staat aan de westkust.

Ze gold snel als opkomende ster binnen de Democratische Partij. In januari 2017 legde ze de eed af als senator in Washington. Ze was nog maar de tweede zwarte senatrice in de Amerikaanse geschiedenis.

Ze zag zichzelf als een progressieve aanklager, maar het progressieve deel van haar partij verwijt Harris dat ze niet genoeg heeft gedaan om de politie te hervormen. Dit speelde haar parten in haar eigen campagne voor de Democratische presidentsnominatie. Ze stopte die campagne na een goede start al voor de eerste voorverkiezingen.

Tijdens die campagne viel ze Biden dikwijls keihard had aan tijdens de debatten. Nu gaan beiden een duo vormen in de presidentsrace tegen Trump.

Black Lives Matter

Harris’ verleden als strenge openbare aanklager en minister van Justitie in Californië viel de voorbije maanden wel slecht bij de Black Lives Matter-beweging. Volgens sommige aanhangers van die beweging was Harris mee verantwoordelijk voor het politiegeweld tegen zwarten. Black Lives Matter had wel aangedrongen op de keuze voor een zwarte vrouw.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn op 3 november. Biden leidt in de peilingen op de Republikein Donald Trump en hoopt met Harris nog meer stemmen binnen te halen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud