Joe Biden wint in Michigan

©REUTERS

De oud-vicepresident stevent af op winst bij de Democratische voorverkiezing in Michigan, een belangrijke staat in de verkiezingsrace. Hij haalde het dinsdag ook al in Mississippi en Missouri.

Joe Biden (77), vicepresident onder Barack Obama, haalt het - met ongeveer de helft van de stemmen geteld - van zijn grootste rivaal Bernie Sanders. Biden haalt 53,1 procent van de uitgebrachte stemmen, Sanders 40,7 procent.

Michigan is een belangrijke staat voor de Democraten omdat er 125 gedelegeerden worden verdeeld. Sanders (78) zorgde vier jaar geleden voor de verrassing door er Hillary Clinton te verslaan. Bij de presidentsverkiezingen in 2016 verloor Clinton in Michigan nipt van huidig Amerikaans president Donald Trump.

Biden won op Big Tuesday ook al de voorverkiezingen in de staten Mississippi en Missouri. Sanders is dan weer op weg naar winst in North Dakota, een Amerikaanse staat aan de grens met Canada. In North Dakota worden slechts 14 delegates verdeeld. Het is de minst belangrijke staat op Big Tuesday, waarop in zes staten voorverkiezingen plaatsvinden. 

Idaho en Washington

Biden heeft nu 783 afgevaardigden achter zich, tegen 628 voor Sanders, blijkt uit een telling van de New York Times. Ter herinnering: om de nominatie binnen te halen heeft een kandidaat 1.991 delegates nodig.

Biden reikte alvast de hand uit. 'Ik wil Bernie Sanders en zijn supporters bedanken voor hun onvermoeibare energie en passie. We hebben hetzelfde doel en samen zullen we Donald Trump verslaan', zei hij in een toespraak in Philadelphia.

Het is nog wachten op de resultaten van de verkiezingen in Idaho en Washington.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud