Joe Sixpack fors optimistischer

Lange rijen wachtenden bij de Apple Store in New York vorige week voor de lancering van de iPhone 5. Joe Sixpack is dan ook fors optimischer geworden in september.

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in september onverwacht fors gestegen tot het hoogste peil in zeven maanden. Dat blijkt uit cijfers van The Conference Board. In augustus was er nog een scherpe daling. De gemiddelde Amerikaan laat zijn somberte over de arbeidsmarkt stilaan varen.

De consumentenbarometer van The Conference Board, de beste graadmeter voor de gemoedstoestand van Joe Sixpack, kwam in september uit op 70,3. Het herziene cijfer voor augustus bedroeg 61,3. Economen gingen vooraf uit van een stijging tot 63. Het uiteindelijk cijfer van 70,3, het hoogste niveau sinds februari, ligt dus ver boven de verwachtingen.

'Ondanks de voortdurende economische onzekerheid is de Amerikaanse consument optimistischer dan hij in maanden geweest is', klinkt het bij The Conference Board. De inschatting voor de arbeidsmarkt verbeterde, en meer Amerikanen verwachten een inkomensverhoging in de komende zes maanden. Dat is ook goed nieuws voor de Amerikaanse economie - de Amerikaanse consument is goed voor 70 procent van het BBP, én voor president Barack Obama. Begin november vinden in de VS presidentsverkiezingen plaats.

De arbeidsmarkt is samen met de vastgoedmarkt de achilleshiel van de Amerikaanse economie. Maar ook uit de vastgoedmarkt kwam er vandaag goed nieuws met een uitstekend S&P/Case-Shillerrapport.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud