John McCain staakt kankerbehandeling

John McCain. ©AFP

De bekende Amerikaanse senator John McCain uit Arizona heeft besloten zich niet langer medisch te laten behandelen tegen kanker.

Dat heeft zijn familie vrijdag bekendgemaakt. 'John is de hoop op overleving voorbij', aldus de verklaring.

De 81-jarige Republikeinse politicus, die geregeld stevige kritiek had op president Donald Trump en met de Democraten meestemde, is al geruime tijd ernstig ziek. Hij heeft een agressieve hersentumor en hij wist dat de prognose slecht was. De diagnose werd een jaar geleden gesteld. Eerder was McCain, een Vietnam-veteraan en oorlogsheld, al behandeld voor huidkanker.

Ondanks de nieuwe fysieke tegenslag in 2017 bleef hij politiek actief en uitgesproken. Nu heeft hij vrede met zijn aanstaande overlijden. 'De ontwikkeling van zijn ziekte en het onverbiddelijk voortschrijden van zijn leeftijd hebben hun vonnis uitgesproken. Met zijn gebruikelijk wilskracht heeft hij ervoor gekozen de medische behandeling te staken.'

Piloot

McCain vertegenwoordigde Arizona 35 jaar en was de Republikeinse presidentskandidaat in 2008, maar hij moest de duimen leggen voor Barack Obama. De man, een zoon en kleinzoon van admiraals, werd als oorlogspiloot neergeschoten boven Vietnam. Hij raakte zwaargewond en bracht ruim vijf jaar door in krijgsgevangenschap. In die periode werd hij ook gefolterd. 

De man haalde zich de woede van Trump op de hals door in 2017 te stemmen tegen een wetsvoorstel van de Republikeinse president. Sindsdien staan de twee op voet van oorlog met elkaar. Trump zal misschien zelfs niet worden uitgenodigd op zijn begrafenis.   

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect