Jonge dichteres maakt indruk tijdens inauguratie Biden

Amanda Gorman erkent de sociale en maatschappelijke uitdagingen waar Biden voor staat, maar kiest resoluut voor optimisme. ©REUTERS

De traditie schrijft voor dat de presidentiële inauguratie in de VS begeleid wordt door een gedicht. Als jongste ooit maakte de 22-jarige Amanda Gorman indruk met haar woorden.

Met een kalmte die tegelijk een grote kracht uitstraalde en een naturel waar de kleur van afspatte, droeg Gorman woensdagavond haar gedicht ‘The Hill We Climb’ voor tijdens de eedaflegging van Joe Biden. Haar woorden onderstreepten de boodschap van hoop en eenheid die Biden ook verkondigde.

Gorman is nog maar 22, maar kreeg op haar 16de al de titel van Youth Poet Laureate in Los Angeles, de stad waar ze opgroeide. Voor inspiratie putte ze toen uit de teksten van de Pakistaanse activiste en Nobelprijswinnares Malala Yousafzai. Toen Gorman een paar jaar later sociologie studeerde aan Harvard, werd ze benoemd tot National Youth Poet Laureate, de eerste ooit. Het leverde haar een interview met The New York Times op, waarin ze op 19-jarige leeftijd de ambitie uitte om in 2036 president te worden.

Uitzonderlijk

Het is sinds 1961 een traditie dat de eedaflegging van een Amerikaanse president poëtisch wordt afgesloten met een gedicht dat de visie en de beloften van een president onderschrijft. Veel grote namen - onder wie haar persoonlijke voorbeeld Maya Angelou - gingen Gorman voor, maar zelden waren de omstandigheden zo uitzonderlijk.

Veel grote namen - onder wie haar persoonlijke voorbeeld Maya Angelou - gingen Gorman voor, maar zelden waren de omstandigheden zo uitzonderlijk.

Met haar gedicht moest Gorman de verdeeldheid in de VS overstijgen en, net zoals Biden probeert, alle Amerikanen bereiken. Haar tekst was bijna af op 6 januari, toen plots het Capitool bestormd werd. Tot diep in de nacht herwerkte ze het gedicht in een poging het sentiment te vangen: We’ve seen a force that would shatter our nation rather than share it / Would destroy our country if it meant delaying democracy / And this effort very nearly succeeded / But while democracy can be periodically delayed / It can never be permanently defeated.

Gorman erkent de sociale en maatschappelijke uitdagingen waar Biden voor staat, maar kiest resoluut voor optimisme met zinnen als: 'Somehow we've weathered and witnessed a nation that it isn't broken, but simply unfinished.'

Talisman van Oprah

Haar optreden ging allesbehalve onopgemerkt voorbij. Op sociale media regende het lofbetuigingen van onder meer Barack Obama en Oprah Winfrey. Die had haar een ring geschonken als talisman voor de speech, Gormans eerste tv-optreden.

Dat we in 2021 nog van Gorman zullen horen, staat vast. Dankzij de ceremonie is haar publiek in een klap verveelvoudigd. Dat belooft voor september, wanneer uitgeverij Viking Books haar debuutpoëziebundel 'The Hill We Climb' uitbrengt. Die staat nu al op nummer 1 in de Amazon-verkooplijst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud