Juridische Commissie Huis van Afgevaardigden keurt impeachment-artikels goed

Donald Trump en Melania Trump. ©AFP

De Juridische Commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vrijdag beide impeachmentartikels tegen president Donald Trump goedgekeurd. Nu zal het volledige Huis zich over de artikels moeten uitspreken.

De artikels beschuldigen Trump van machtsmisbruik en het hinderen van het goede verloop van de procedures in het Congres. Beide artikels werden volgens nieuwszender CNN goedgekeurd met 23 stemmen voor en 17 tegen, of met andere woorden: de Democraten stemden allemaal voor, de Republikeinen allemaal tegen.

Eén Democraat kon vanwege ziekte niet meestemmen.

De stemming kwam er na 14 uur debatteren. De Republikeinen hadden onder meer verschillende amendementen ingediend op de artikels, maar die werden allemaal verworpen.

Verwacht wordt dat het volledige Huis van Afgevaardigden zich volgende week over de artikels uitspreekt. De Democraten hebben ook in het Huis zelf een meerderheid, dus het is zo goed als zeker dat ook daar beide artikels zullen passeren.

Senaat

Na het Huis moet de Senaat een proces starten rond de impeachment. Aangezien de Republikeinen de Senaat domineren, zal het impeachmentproces waarschijnlijk daar aflopen. Voor een afzetting van Trump is in de Senaat een tweederdemeerderheid nodig, en die vinden wordt voor de Democraten enorm moeilijk.

Voor president Trump zijn alleen de presidenten Andrew Johnson in 1868 en Bill Clinton in 1998 lijdend voorwerp van een impeachmentprocedure geweest. De Republikein Richard Nixon ontliep de procedure door ontslag te nemen vooraleer er over een impeachment of afzetting van hem kon gestemd worden. Johnson en Clinton verkregen vrijspraak in de Senaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud