Juridische slag dreigt in Ohio

Na de verkiezingsstrijd barst mogelijk een juridische strijd uit in Ohio.

Ohio is een van de staten waar de beslissing over het presidentschap van de VS kan vallen. Als we de peilingen mogen geloven, belooft de uitslag in de strijdstaat erg nipt te worden. Door de specifieke kieswetgeving en het legertje advocaten dat klaar staat om bezwaren aan te tekenen, kan de uitslag misschien nog weken op zich laten wachten.

Ohio is niet alleen uitzonderlijk omdat het soms Democratisch dan weer Republikeins stemt, ook de vele voorlopige stemmen maken van de staat een vreemde eend in de bijt. Een kiezer kan voorlopig stemmen als de voorzitter van het stembureau de stem niet onmiddellijk geldig kan verklaren, bijvoorbeeld omdat de kiezer niet de juiste papieren heeft of verkeerd geregistreerd staat. De kiezer krijgt dan tien dagen om zich in regel te stellen, zodat zijn stem volledig geldig wordt.

Daniel Tokaji, professor recht aan de Ohio State University, verwacht niet minder dan 200.000 voorlopige stemmen in zijn staat. Meer dan in New York of California. Bij de vorige verkiezingen in 2008 telde 80 procent van de stemmen uiteindelijk toch mee in de uitslag.

Hier dreigt dus het gevaar voor de verkiezingsuitslag. Als het scenario uit 2000 zich herhaalt - in de strijd tussen George Bush en Al Gore in Florida was toen elke stem van tel - kunnen de voorlopige stemmen in Ohio doorslaggevend worden. De stemmen mogen pas meegeteld worden in de uitslag als ze legitiem zijn verklaard. Dat kan dus tot tien dagen later.

Het doembeeld van een eindeloze juridische strijd om te bepalen welk stemmen rechtsgeldig zijn en welke niet, duikt dan eveneens op. Beide partijen hebben alvast een legertje juristen klaar staan om ook die strijd aan te gaan. Als dit scenario zich ontvouwt, kennen we de nieuwe president misschien pas in december.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud