Advertentie

Kamala Harris, het werkpaard van Joe Biden

De Amerikaanse vicepresidente Kamala Harris. ©REUTERS

De verdediging van het stemrecht, de migratiecrisis, de strijd om de politiehervorming en raciale gelijkheid. De Amerikaanse president Joe Biden vertrouwt zijn vicepresidente Kamala Harris almaar meer heikele dossiers toe. Die strategie kan haar maken of kraken.

De Amerikaanse vicepresidente Kamala Harris ontpopt zich almaar meer als het werkpaard van haar baas, Joe Biden. Sinds de Democratische tweespan op 20 januari de teugels overnam van het Republikeinse duo Donald Trump-Mike Pence is het takenpakket van de politica met Afro-Amerikaanse en Aziatische roots zienderogen uitgebreid. Haar nieuwste opdracht? Het stemrecht voor alle Amerikanen vrijwaren.

Biden greep een trip naar Tulsa aan om zijn rechterhand het heikele dossier toe te vertrouwen. In die stad in de staat Oklahoma vond dinsdag de herdenking plaats van de massamoord op 300 zwarte inwoners een eeuw geleden. Ze kwamen om toen een meute blanke mannen een welgesteld Afro-Amerikaans stadsdeel bestormde.

De essentie

  • De Amerikaanse vicepresidente Kamala Harris krijgt almaar meer heikele dossiers toevertrouwd.
  • Zo rekent president Joe Biden op haar om een ambitieuze politie- en verkiezingshervorming door het Congres te loodsen.
  • Daarnaast moet de politica zoeken naar recepten om de migratiestroom vanuit Centraal-Amerika naar de VS af te remmen.
  • Harris rekent op enkele politieke overwinningen in de heikele kwesties om haar carrière een boost te geven.

Hoewel het om een van de bloedigste slachtingen uit de Amerikaanse geschiedenis gaat, is nooit iemand veroordeeld. Evenmin zijn herstelbetalingen uitgevoerd. Het bloedblad blijft zeker voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap een open wonde.

Verkiezingssysteem

Honderd jaar later is raciale ongelijkheid meer dan ooit een politiek gevoelig thema in de VS. Sinds Trump in de presidentsrace van 2020 het onderspit dolf tegen Biden bogen en buigen parlementen in verschillende Amerikaanse staten zich op initiatief van de Republikeinen over een bijsturing van de verkiezingswet.

De leden van de Grand Old Party stellen dat een aanpassing zich opdringt om verkiezingsfraude te voorkomen. Tegenstanders van de initiatieven betogen dat de demarche bedoeld is om de gang naar de stembus voor minderheden - die eind vorig jaar mee het pleit beslechten in het voordeel van Biden - te bemoeilijken.

Het is zeer de vraag of Harris erin zal slagen voldoende Republikeinen te overtuigen hun fiat te geven aan de For the People Act.

De Democraten gingen in het Capitool in de tegenaanval. Ze dienden er de 'For the People Act' in, een wetsvoorstel waarmee het verkiezingssysteem op de schop gaat, de campagnefinanciering beknot wordt en de hertekening van de grenzen van kiesdistricten - bekend als gerrymandering - beperkt wordt.

Het plan raakte begin maart al door het Huis maar zit sindsdien vast in de Senaat, waar Democraten en Republikeinen elk 50 zitjes bezetten. Het is zeer de vraag of Harris er de komende weken in zal slagen voldoende Republikeinen te overtuigen hun fiat te geven aan de hervorming. Maar ze neemt de handschoen op.

Migratie

Haar onverdeelde aandacht zal het dossier evenwel niet hebben. Want de 56-jarige politica heeft nog andere bordjes in de lucht te houden. Zo trekt ze volgende week naar Mexico en Guatemala. De trip staat in het teken van migratie. Met de leiders van de twee Latijns-Amerikaanse landen wil Harris nagaan hoe ze de migrantenstroom naar de zuidgrens van de VS kunnen afremmen.

De netelige dossiers bieden Harris de kans prestigieuze politieke zeges te boeken.

Voorts rekent Biden op zijn rechterhand om een ambitieuze politiehervorming door het parlement te loodsen, de vaccinvertwijfeling onder de bevolking weg te masseren, raciale gelijkheid te bevorderen, zijn stimuluspakket en infrastructuur- en jobplan te verkopen, kleine bedrijven een helpende hand te reiken en meer vrouwen de weg te wijzen naar de arbeidsmarkt.

In de wandelgangen van het Witte Huis valt te horen dat Harris de netelige dossiers gedreven omarmt. Ze bieden haar de kans enkele prestigieuze politieke zeges te boeken. En kunnen zo het pad effenen voor een gooi naar het presidentschap. Maar de tactiek kan haar carrière evenzeer kraken als ze rond bepaalde heikele kwesties de strijd verliest. De Republikeinen zijn alvast niet van plan haar iets cadeau te doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud