Advertentie

Kavanaugh benoemd tot opperrechter in VS

Nog tot vlak voor de stemming in de Senaat was er op Capitol Hill protest tegen de benoeming van Brett Kavanaugh tot opperrechter. ©AFP

De verkiezing van Brett Kavanaugh is een opsteker voor de Amerikaanse president Donald Trump, vlak voor de belangrijke tussentijdse verkiezingen van 6 november.

De conservatieve jurist Brett Kavanaugh (53) heeft zaterdag de eed afgelegd voor het Hooggerechtshof in Washington. Dat gebeurde enkele uren nadat de Senaat het licht op groen had gezet voor zijn omstreden benoeming.

Zoals verwacht stemden 50 senatoren voor en 48 senatoren tegen de benoeming van Kavanaugh, die wordt verdacht van seksueel misbruik. De stemming verliep rumoerig door gejoel van tegenstanders.

De benoeming van de rechter is voor het leven. Ze is erg omstreden, omdat meerdere vrouwen Kavanaugh van seksueel ontoelaatbaar gedrag hebben beschuldigd.

Protest

De Californische hoogleraar Christine Blasey Ford verklaarde voor een Senaatscommissie onder eed dat Kavanaugh haar in 1982 had aangerand. De man ontkende alle aantijgingen.

Zowel aanhangers als tegenstanders van Kavanaugh lieten zich horen twee uur voor het begin van de stemming. Tegenstanders hielden bordjes omhoog waarop 'geloof vrouwen' en 'hij loog onder ede' stond geschreven.

Op Capitol Hill in Washington pakte de politie tientallen betogers op die door de barricades waren gebroken. Ook aan het Hooggerechtshof daagden zaterdagavond enkele honderden mensen op om te protesteren.

Ruk naar rechts

Met de benoeming van Kavanaugh maakt het hoogste gerecht in de VS een stevige ruk naar rechts. De nieuwe rechter toonde zich een verdediger van vrije wapendracht en een restrictievere abortuswetgeving. 

In het hoogste Amerikaanse rechtsorgaan vervangt hij Anthony Kennedy, die onlangs zijn pensioen aankondigde. Kennedy gold al als een van de vijf behoudsgezinde leden, die een meerderheid hebben op de vier liberale rechters. Maar in ethische dossiers volgde Kennedy vaak zijn progressieve collega’s.

De Republikeinen zien de jonge Kavanaugh dan ook als de gedroomde kandidaat om hun agenda decennialang te beschermen in het hoogste rechtsorgaan. 

Opsteker

Voor president Donald Trump is de benoeming een belangrijke overwinning, minder dan een maand van de tussentijdse verkiezingen op 6 november. Die dag wordt het voltallige Huis van Afgevaardigden en 35 van de 100 zetels in de Senaat herverkozen.

De Democratische oppositie hoopt minstens het Huis te heroveren, maar is ook niet kansloos in de Senaat.

Nu controleren de Republikeinen met Witte Huis, de Senaat, het Huis van Afgevaardigden en twee derde van de deelstaatgouverneurs - op 6 november staat ook het mandaat van 36 van de 50 gouverneurs op het spel - zowat alle belangrijke politieke machtscentra. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud