Kremlin geeft Kiev de schuld voor bloedvergieten

Mensen pogen weg te raken uit het brandende gebouw van de vakbond. ©REUTERS

Rusland heeft zaterdag in scherpe bewoordingen de Oekraïense (interim)regering verantwoordelijk gesteld voor de zware rellen in Odessa aan de Zwarte Zee.

'De handen van de leiding in Kiev steken tot de ellebogen in het bloed', zei presidentieel woordvoerder Dmitri Peskov zaterdag volgens het persbureau Interfax. 'Zij die de junta in Kiev als legitiem beschouwen zijn medeplichtig aan de in Odessa gepleegde misdaden', voegde hij eraan toe.

     Hij riep de voorlopige regering in Kiev op om de voor 25 mei geplande presidentsverkiezingen af te gelasten. Tegen een achtergrond van geweld verkiezingen houden is 'absurd', aldus Peskov.


     Hij zei dat president Vladimir Poetin 'extreem bezorgd' is over de ontwikkelingen in het buurland en de manier waarop ze in de internationale gemeenschap worden geïnterpreteerd.  Volgens Peskov blijft Rusland zoeken naar een manier om een dialoog op te starten als enige middel om een oplossing te vinden. 'Maar het kan niet alleen deze inspanningen leveren.'

De 'anti-terreuroperatie' van het Oekraïense leger in de oostelijke rebellenbastions Slavjansk en Kramatorsk bleef zaterdagmorgen doorgaan. Gisteren vielen 42 doden na een militaire operatie van het Oekraïense leger. Er vielen ook 125 gewonden.Behalve in het oosten van Oekraïne werd er voor het eerst ook zwaar strijd geleverd in de havenstad Odessa, ten westen van de Krim aan de Zwarte Zee. In de loop van de dag ontaardden betogingen van pro-Russische enerzijds en pro-Oekraïense nationalisten en voetbalhooligans anderzijds in zware onlusten, waarbij vier doden en zeker vijftien gewonden vielen. De politie slaagde er niet in de beide groepen te scheiden, die mekaar bekogelden met straatstenen en molotovcocktails.

'Meer sancties'

Vrijdag hielden de Duitse bondskanselier Angela Merkel, op bezoek in de VS, en de Amerikaanse president Barack Obama een gezamenlijke persconferentie. 'We zijn klaar en bereid om meer economische sancties tegen Rusland uit te vaardigen', klonk het. 'Als Rusland niet van koers verandert, dan zullen de kosten voor het land verder oplopen', aldus Obama die daarbij verwees naar de vallende roebel, de crashende beurzen en de Russische rating die tot een trapje boven rommel werd gedegradeerd. 

Rusland moet stoppen met de situatie in het oosten van Oekraïne te destabiliseren, stelde Obama, zeker nu de verkiezingen in Oekraïne op 25 mei steeds dichterbij komen. 'Als die verkiezingen door Rusland verstoord worden, dan zijn sancties tegen enkele economische sectoren onafwendbaar', zo vulde de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan. 

VN Veiligheidsraad

Het valt te betwijfelen of Rusland erg onder de indruk is van de woorden van Obama en Merkel. Eerder op de dag had Rusland zich al verontwaardigd uitgelaten over de militaire operatie van de Oekraïense operatie. Vooral het Westen kreeg een stevige veeg uit de pan.

'Doordat ze de organisatoren achter de staatsgreep in Kiev steunen bij hun gewelddadige onderdrukking van het protest, dragen de Europese Unie en de Verenigde Staten een grote verantwoordelijkheid', aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Als reactie riep Rusland vrijdagavond in New York de Veiligheidsraad in spoedzitting bijeen. Daar kwam het tussen de westerse landen en Rusland echter niet veel verder dan wederzijdse beschuldigingen van hypocrisie. Samantha Power, de ambassadrice van de VS, had het over de 'monumentale leugens' van Rusland over Oekraïne. Voor haar is het feit dat de rebellen de helikopters van het Oekraïense leger uit de lucht konden schieten, een bewijs dat ze worden aangestuurd door Moskou.

 

De onmoeting van Obama en Merkel stond logischerwijs ook in het teken van het NSA-schandaal dat midden vorig jaar losbarstte. Toen raakte bekend dat de Amerikaanse geheime dienst NSA de mobiele telefoon van Merkel zou afluisteren. 

Daarom was het erg opvallend dat beide wereldleiders erg vriendelijk voor elkaar waren in de rozentuin van het Witte Huis. Obama bedankte Merkel voor de komst, omgekeerd waren er complimenten over de gastvrijheid. Maar Merkel kon het toch niet nalaten Obama te wijzen dat 'de issues over het afluisterschandaal nog niet opgelost zijn'. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud