Kritiek op 'zondagsritje' zieke Trump

Donald Trump verliet zondag even het ziekenhuis voor een ritje langs zijn supporters ©REUTERS

Artsen noemen het ritje dat de met covid-19 besmette Amerikaanse president zondag langs zijn supporters maakte 'waanzin'. Duidelijk is dat Donald Trump popelt om het ziekenhuis te verlaten en weer campagne te voeren.

'Waanzin'. Zo omschrijft James Phillips, een arts die verbonden is aan het militair hospitaal Walter Reed in Maryland, het ritje dat Donald Trump zondag maakte langs zijn supporters vóór het hospitaal. Volgens de arts bracht de rit met de covid-patiënt in de hermetisch afgesloten gepantserde auto het aanwezige veiligheidspersoneel onnodig in gevaar.

De Amerikaanse president is sinds vrijdag opgenomen in het hospitaal, nadat hij zelf een dag eerder bekend had gemaakt positief te hebben getest op covid-19. Daarop volgde een chaotisch weekend, vol tegenstrijdige berichten over de gezondheid van Trump.

'Zijn gezondheidssituatie is verbeterd', zei zijn lijfarts Sean Conley tijdens een persconferentie voor het ziekenhuis in Bethesda, nabij Washington. Zoals bij elk ziekteverloop waren er hoogtes en laagtes, zei Conley nog. Hij zei verder dat Trump mogelijk maandag al het Walter Reed-ziekenhuis zal verlaten.

Eerder had Trump, die met het coronavirus besmet raakte, een videoboodschap van goed 4 minuten verspreid.

De president zei daarin dat hij zich eerst niet zo goed voelde toen hij in het ziekenhuis aankwam. 'Maar nu gaat het beter', luidt het. 'Ik begin me goed te voelen. We weten het niet voor de komende periode van enkele dagen. Dat wordt de echte test, denk ik. We zullen zien wat er gebeurt in de komende dagen.'

Campagne

Trump denkt dat hij snel verder zal kunnen met de verkiezingscampagne. 'Dit gebeurde met miljoenen mensen in de wereld. We zullen dit coronavirus, of hoe je het ook wil noemen, verslaan', stelt hij.

Over zijn behandeling zegt hij dat het 'mirakels van God' zijn. De president kreeg onder meer een experimenteel middel toegediend met synthetische antilichamen van het farmabedrijf Regeneron om zijn immuniteit op te krikken.

De president bedankte tot slot ook voor de steunbetuigingen die hij kreeg, ook van politieke tegenstanders. 'Dat zal ik niet vergeten.' Ook wereldleiders die hun medeleven betuigden, werden bedankt.

Remdesivir

Hoewel nog niet buiten gevaar, blijft het team voorzichtig optimistisch.
Het Witte Huis

In een schriftelijke mededeling die volgde op de videoboodschap, zegt het Witte Huis dat de president inmiddels een tweede dosis van het virusremmende middel Remdesivir heeft gekregen, een medicijn dat ontwikkeld werd tegen ebola van het bedrijf Gilead Sciences, partner van het Belgische Galapagos. 'Hoewel nog niet buiten gevaar, blijft het team voorzichtig optimistisch.'

Onzekerheid

Trump reageerde met de video ook op de onzekerheid die over zijn gezondsheidstoestand was gerezen. Zaterdag had de lijfarts tijdens een persconferentie verklaard dat de toestand van Trump verbeterde en dat hij nog slechts milde symptomen vertoonde. Een insider van het Witte Huis - achteraf bleek dat stafchef Mike Meadows te zijn - zei echter aan diverse media dat de situatie van de president nog altijd 'zorgwekkend' was.

Operatie MAGA

Terwijl Trump in het ziekenhuis verblijft, zullen zijn vicepresident Mike Pence en zijn kinderen de Republikeinse verkiezingscampagne voortzetten. Het campagneteam noemt dat plan 'Operatie MAGA', naar de klassieke Trump-slogan 'Make America Great Again'.

Pence zal op 8 oktober campagne voeren voor Trump tijdens een bijeenkomst in in Arizona. De dag daarvoor neemt hij deel aan een televisiedebat met de Democratische kandidaat-vicepresident Kamala Harris in Salt Lake City, in Utah. Naast Pence worden onder andere ook Trumps kinderen Donald Trump Jr. en Eric Trump het veld worden ingestuurd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud