Laatste loodjes in race naar Witte Huis

Republikeins presidentskandidaat Mitt Romney (rechts) en 'running mate' Paul Ryan op hun laatste campagnedag. (Foto:AFP)

Zowel Barack Obama als Mitt Romney doet er alles aan om nog zoveel mogelijk kiezers naar de stembus te lokken. Het zijn de laatste loodjes in de duurste presidentiële verkiezingscampagne ooit.

In een verkiezing waarin de opkomst van doorslaggevend belang kan zijn, blijven beide presidentskandidaten tot het laatste moment campagne voeren. Vooral de belangrijke kantelstaten zijn het toneel van een intens slotoffensief. 2,6 miljard dollar (2 miljard euro) gaven beide partijen naar schatting samen uit aan hun race naar het Witte Huis.

Obama brengt de dag door in zijn thuisstad Chicago. Maar dat houdt hem niet tegen alomtegenwoordig te zijn in de media in de cruciale kantelstaten. Maar liefst tien interviews met lokale media uit Ohio, Iowa, Wisconsin, Florida, Virginia, Colorado en Nevada stonden op zijn ochtendplanning. Daarna stond een partijtje basketbal op de agenda. Deels uit traditie - Obama baskette op het zelfde pleintje in 2008 - maar deels ook omdat zo foto's van een ontspannen ogende president het land rond gaan.

Romney vereerde een aantal kantelstaten met een laatste bezoek. Zo hield hij nog halt in Ohio, Pennsylvania en Viginia. Niet toevallig staten waar over zijn kansen op het presidentschap wordt beslist. Hij kreeg er ook het gezelschap van zijn 'running mate' Paul Ryan.

Voor beide kandidaten komt het er op aan om zoveel mogelijk kiezers ook effectief naar de stembus te lokken. 'Als we de kiezer naar de stembus krijgen, krijgen we de echte verandering die dit land nodig heeft', zei Romney op één van zijn tussenlandingen.

Het belang van Ohio voor beide campagneteams bleek ook aan de drukte op het vliegveld van Cleveland. Het vliegtuig met Romney en Ryan aan boord stond vertrekkensklaar, maar kruiste nog net met een aankomende toestel met vice-president Joe Biden aan boord. Biden kwam de kiezers in Ohio warm maken voor een nieuwe termijn voor Obama.

Hoewel beide kandidaten een uitgesproken negatieve campagne voerden, lijken de Amerikanen toch warm te lopen voor de stembusslag. Bij het aanbreken van de dag stonden op veel plaatsen al lange rijen mensen aan te schuiven.

De uitslag kennen we ten vroegste om 1u onze tijd. Mogelijk laat de definitieve uitslag zelfs een aantal uren langer op zich wachten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud