Advertentie

Lage opkomst voor betoging Trump-supporters

Een supporter van de Amerikanen die op 6 januari het Capitool bestormden op een betoging vandaag in Washington ©AFP

De opkomst voor de betoging van supporters van de Amerikanen die op 6 januari het Capitool bestormden was veel kleiner dan verwacht.

100 tot 200 Amerikanen hebben zaterdag in Washington betoogd. Zij steunen de honderden landgenoten die worden vervolgd, omdat ze op 6 januari het parlementsgebouw bestormden na een impliciete oproep van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump.

De Amerikaanse politie had niets aan het toeval overgelaten. Er was een veiligheidshekken van ruim twee meter rond het Capitool geplaatst, 100 leden van de Nationale Garde stonden standby en veiligheidsmensen controleerden passagiers die aankwamen op de dichtste luchthaven.

'Op 6 januari wisten we dat er iets gaande was, maar niemand verwachtte wat is gebeurd. Deze keer verwachten we het ergste', zei een politieman voor de start van de betoging.

De demonstratie verliep zonder grote incidenten, onder meer omdat het antal politiemensen veel groter was dan het aantal betogers. De organisatoren hadden op 700 betogers gerekend. Het hoofd van de politie van het Capitool zei vrijdag dat de politie dreigementen met geweld hebben opgevangen.

Meer dan 600 mensen worden ervan verdacht dat ze hebben deelgenomen aan de gewelddadige bestorming van het Capitool op 6 januari. Ze bestormden toen het Congres, dat vergaderde over de bekrachtiging van de verkiezing van Joe Biden tot president. Vier mensen kwamen toen om het leven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud