voorkennis

Laten we elkaar geen Liz noemen

Republikeins volksvertegenwoordiger Liz Cheney. ©REUTERS

Liz Cheney waarschuwt de Republikeinen tegen Donald Trump en de Democraten tegen inflatie. Het eerste doet ze in de woestijn, het tweede minder.

Tegen het eind van 'Vice', de Netflix-biopic over Dick Cheney, is er een pakkende scène. Een emotionele Liz Cheney legt in 2013 haar ouders een aanval voor van haar interne Republikeinse rivaal. Die claimt dat ze voor het homohuwelijk is, omdat zus Mary met een vrouw getrouwd is. 'Wat moet ik doen?', vraagt Liz.

Liz vs Mary: familievete

Je ziet het antwoord van de Republikeinse oud-vicepresident niet. Hoeft niet. Iets later zie je Liz in een Fox-studio benadrukken dat ze tegen het homohuwelijk is. En is het Mary die haar ouders in tranen vraagt of de politieke ambities van de familie dan echt geen grenzen hebben. 'Je moet even kalmeren', zegt moeder Lynne koel.

Liz Cheney gooide zo haar eigen zus onder de bus om haar conservatieve credentials te onderstrepen. De conservatieve Heritage Foundation gunt haar een 'lifetime score' van 80 procent. Elise Stefanik is gebuisd met een score van 48 procent. Toch zal Cheney vandaag door haar eigen partij ten voordele van Stefanik weggestemd worden als voorzitster van de House Republican Conference, een invloedrijke functie in de dagelijkse werking van de Grand Old Party.

De reden? Cheney durft te blijven beweren dat oud-president Donald Trump de verkiezingen in 2020 verloren heeft en verantwoordelijk is voor de aanval op het Capitool op 6 januari. In een opiniestuk in The Washington Post stelt ze dat de partij weg moet van de 'antidemocratische personencultus rond Trump'.

Liz Cheney en Republikeins fractieleider Kevin McCarthy: verschillende meningen over Trump

Tegelijk roept ze haar partij op de echte vijand te zien: 'de belachelijke wokeness van onze politieke rivalen en het losgeslagen stimulusbeleid dat ons terug naar de catastrofale inflatie van de jaren 70 leidt'.

Over dat laatste: deze middag zullen statistici in Washington melden dat de inflatie in april tot zo'n 3,6 procent versneld is. En het is meer dan olie: vorige maand bleek dat de prijs van limited service meals - voor niet-statistici: fastfood - met 6,5 procent de sterkste stijging sinds de start van de statistieken in 1997 kent.

Een schrale troost voor Cheney: ook Wall Street tobt over inflatie. De strijd tegen het blondje in Mar-a-Lago is eenzamer. Bij zus Mary moet ze niet uithuilen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud