Advertentie
Advertentie

Lincoln Chafee stapt in presidentsrace bij Democraten

Lincoln Chafee ©EPA

De enige Republikeinse senator die in 2002 tegen de oorlogsplannen van George W. Bush in Irak heeft gestemd, wil nu de Democratische presidentskandidaat worden.

De 62-jarige Chafee zat van 1999 tot 2007 voor de Republikeinen in de Senaat, waar hij geregeld in de clinch lag met zijn partijgenoten.

Zo was Chafee voorstander van hogere belastingen voor de rijke Amerikanen, van hogere minimumlonen en van het recht op abortus. Ook was hij tegen de oorlog in Irak gekant en steunde hij de herverkiezing van Bush in 2004 niet.

In 2010 werd hij als onafhankelijke kandidaat verkozen tot gouverneur van de staat Rhode Island (noordoosten). Later maakte hij de overstap naar de Democratische partij om de campagne van Barack Obama te steunen.

Nu wordt hij de derde presidentskandidaat die het in de primaries op zal nemen tegen Hillary Clinton, de favoriet voor de Democratische nominatie. Eerder waren ook al de gewezen gouverneur van Maryland, Martin O'Malley, en de zelfverklaarde socialist Bernie Sanders in de race gestapt. De Republikeinen tellen voorlopig negen kandidaten.

Chafee had in april overigens nog zwaar uitgehaald naar Hillary Clinton, omdat zij als senatrice de invasie in Irak wél had goedgekeurd. In de Washington Post verklaarde hij dat die beslissing haar ongeschikt maakt als president.

'Ik denk niet dat iemand die zo'n fout heeft gemaakt president van de Verenigde Staten zou mogen zijn' verklaarde hij toen. 'Het was een enorme vergissing. En we zien vandaag nog altijd de gevolgen ervan: instabiliteit, niet enkel in het Midden-Oosten, maar ver daarbuiten. En het verlies van de Amerikaanse geloofwaardigheid: er waren geen massavernietigingswapens.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud