M/V van de dag

Liz Cheney, gedegradeerd wegens kritiek op Trump

Liz Cheney bleef tot ergernis van haar Republikeinse partijgenoten hameren op de leugens van Donald Trump over de verloren verkiezing van vorig jaar en zijn verantwoordelijkheid in de chaotische machtsoverdracht. Dat bekocht ze met haar positie aan de top van de partij.

Meer dan een half jaar na de verkiezingsnederlaag die hij nooit heeft willen toegeven, trekt Donald Trump, verbannen van sociale media en teruggetrokken in zijn Mar-a-Lago, nog altijd als een poppenspeler aan de koordjes van de Republikeinse partij in de VS. Dat ondervond Liz Cheney, afgevaardigde en tot voor kort een rijzende ster, die door haar partijgenoten gestript werd van haar leidersrol omdat ze niet wil zwijgen over de leugens van de ex-president.

De 54-jarige Cheney, de dochter van de voormalige vicepresident Dick Cheney, was de nummer drie van de partij in het Huis van Afgevaardigden, maar werd woensdag door de andere Republikeinse Congresleden gedegradeerd. Haar misdrijf? Ze weigert de samenzweringstheorieën van Trump, die volhoudt dat Joe Biden niet zijn rechtmatige opvolger is, te aanvaarden. In januari was ze een van de tien Republikeinen die voor een afzetting van Trump stemde. Eerst overleefde ze nog een interne vertrouwensstemming, maar omdat ze volhoudt dat de Grand Old Party afstand moet nemen van Trump en zich daarover niet inhoudt in de pers was haar positie aan de top van de partij onhoudbaar geworden. Nadat ze uit haar functie werd weggestemd, zei Cheney: ‘We kunnen niet tegelijk de grote leugen en de grondwet omarmen.’

Pro memorie: Trump zaaide lang voor de verkiezingen van november al twijfel over de legitimiteit van de stembusgang, erkende het resultaat nooit, probeerde via juridische weg het democratische proces te ondermijnen op basis van leugens over onbestaande stemfraude en zette druk op lokale politici om te sjoemelen met stembiljetten. Toen dat niet lukte, probeerde hij de bekrachtiging van de uitslag in het Congres te beïnvloeden door zijn aanhangers aan te moedigen het Capitool te bestormen, met de bekende dodelijke gevolgen.

Politieke implicaties

De demotie van Cheney is vooral van belang vanwege de grote politieke implicaties. De overtuiging waarmee de Republikeinen haar opzijschoven zegt iets over de autoritaire greep van Trump op een partij die zich ooit liet leiden door conservatieve principes, maar waarin vandaag één criterium primeert: loyauteit aan een ex-president tegen wie twee impeachmentprocedures zijn opgestart en die in twee verkiezingen nooit een landelijke meerderheid haalde.

De volgehouden theorieën over frauduleuze verkiezingen hebben reële gevolgen. In meerdere door Republikeinen gecontroleerde staten wordt het stemproces moeilijker gemaakt ondanks gebrek aan enig bewijs over vervalsing.

De realiteit is dat Trump, onpopulair bij de ruime bevolking, onder Republikeinse kiezers nog altijd aanzienlijke steun geniet, in die mate dat veel Congresleden niet tegen zijn haren durven in te strijken omdat dat stemmen kan kosten.

De realiteit is dat Trump, onpopulair bij de ruime bevolking, onder Republikeinse kiezers nog altijd aanzienlijke steun geniet, in die mate dat veel Congresleden niet tegen zijn haren durven in te strijken omdat dat stemmen kan kosten. Dat hangt Cheney ook boven het hoofd. Trump dreigde er al mee zijn steun uit te spreken voor wie haar uitdaagt in de verkiezing voor haar Congreszetel volgend jaar. In het najaar van 2022 vinden de traditionele midterm-verkiezingen plaats voor zetels in het Huis en de Senaat. De Republikeinen hopen met de steun van Trump de meerderheid in beide kamers te heroveren.

Nochtans zit Cheney, opgegroeid in het dunbevolkte en Republikeinse Wyoming, op de traditioneel Republikeinse lijn wat betreft sociale en budgettaire kwesties. Volgens Lindsey Graham, een Trump-getrouwe senator, is Cheney een ‘solide conservatieve en sterke stem over nationale veiligheid’, maar staat ze met haar positie ‘buiten de mainstream van de partij’.

Cheney lijkt zich comfortabel te voelen in de rol van politieke martelaar. Onmiddellijk gaf ze een televisie-interview waarin ze zei dat ze ‘een leider’ wil zijn in het ‘herstel’ van de partij. ‘Ik zal er alles aan doen om te garanderen dat de ex-president niet meer in de buurt van het Oval Office komt.’ Of dat betekent dat ze overweegt om het in 2024 op te nemen tegen Trump als die zich opnieuw kandidaat stelt voor het presidentschap, wilde ze niet uitsluiten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud