Lonen in VS stijgen meest in negen jaar

Een jobbeurs in de staat Virginia in de VS. ©Bloomberg

Het gemiddelde uurloon in de VS is in augustus met 2,9 procent jaar op jaar gestegen. De dollar reageert positief.

'Eindelijk een forse loongroei in de VS.' Dat is de belangrijkste boodschap van het maandelijkse rapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid over de arbeidsmarkt, zegt ING-econoom James Knightley.

De stijging van het gemiddelde uurloon versnelde naar 2,9 procent jaar op jaar. Dat is de hoogste loongroei sinds de start van het economisch herstel in juli 2009. Economen hadden een stijging van de lonen met 2,7 procent voorspeld, evenveel als in juli.

De jongste jaren bleef de Amerikaanse loongroei relatief bescheiden, hoewel de werkloosheid daalde naar een historisch laag niveau van minder dan 4 procent. Een van de redenen volgens economen is dat de machtspositie van loontrekkenden en vakbonden tegenover grote bedrijven is verzwakt.

Maar de nieuwe cijfers tonen aan dat de krappe arbeidsmarkt een opwaartse druk begint uit te oefenen op de lonen. De belangrijkste uitdaging voor kleine en middelgrote ondernemingen is het vinden van geschikt personeel, blijkt uit een peiling.

Knightley verwacht dat de stijging van de lonen nog versnelt. 'De werkloosheidsgraad bedraagt 3,9 procent. Je moet terugkeren naar 1969 om een werkloosheidsgraad te vinden die lager is dan 3,8 procent, het dieptepunt dat ook in mei werd bereikt. De krappe arbeidsmarkt zal de loongroei en mogelijk de inflatie blijven ondersteunen.'

Hoewel bedrijven moeite hebben om personeel te vinden, blijft de werkgelegenheid flink stijgen. De Amerikaanse economie creëerde in augustus 201.000 banen, tegenover 147.000 in juli. Economen hadden 190.000 extra arbeidsplaatsen voorspeld, maar de jobcreatie van juli en vooral juni werd neerwaarts herzien.

Beleggers hebben vooral aandacht voor de cijfers over de loonontwikkeling. De hogere loongroei geeft de Amerikaanse centrale bank een extra argument om zowel in september als december de rente te verhogen. Daarom stijgen de dollar en de Amerikaanse langetermijnrente.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud