Advertentie
Advertentie

Lonen in VS stijgen trager dan verwacht

Een jobbeurs in de Amerikaanse staat Virginia. ©Bloomberg

De VS hebben in november meer banen gecreëerd dan verwacht, maar de stijging van de lonen blijft achter.

Het aantal jobs in de VS is in november met 228.000 gestegen, tegenover 244.000 in oktober. Dat meldt het ministerie van Arbeid. Economen hadden slechts 195.000 extra arbeidsplaatsen voorspeld.

De werkloosheidsgraad stabiliseerde zoals verwacht op 4,1 procent, het laagste peil in bijna 17 jaar. Maar een brede definitie van werkloosheid, die ook rekening houdt met mensen die onvrijwillig deeltijds werken, steeg van 7,9 naar 8 procent.

De aanhoudende toename van de werkgelegenheid leidt nog niet tot een sterke stijging van de lonen. Het gemiddelde uurloon steeg in november slechts met 2,5 procent jaar op jaar. Dat is meer dan de stijging met 2,3 procent in oktober, maar minder dan de verwachte toename van 2,7 procent.

'Voor de markten is de ontgoochelende loongroei het belangrijkste aandachtspunt', zegt ING-econoom James Smith. 'Maar je moet die cijfers wellicht met een korrel zout nemen. De jobverliezen na de orkanen van september waren geconcenteerd in sectoren met lage lonen, waardoor het gemiddelde loon steeg. De ontgoochelende cijfers van november zijn misschien een correctie van dat effect.'

Smith denkt dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) niet teveel aandacht zal besteden aan het jobrapport. 'De loongroei was ontgoochelend, maar rekening houdend met de sterke arbeidsmarkt verwachten een geleidelijke versnelling van de loongroei volgend jaar. We zijn het eens met de Fed dat de daling van de inflatie dit jaar vooral tijdelijk was. We verwachten dat de Fed volgende week de rente verhoogt en in 2018 drie keer.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud