M/V van de week | Nancy Pelosi

©AFP

Democratische coryfee speelt blufpoker met president Donald Trump, en wint.

Donald Trumps grootste gave is onderhandelen, aldus Donald Trump zelf. Die vaardigheid heeft hij voor het eerst in zijn politieke leven echt nodig nu hij sinds Nieuwjaar met een Democratische meerderheid in het Huis moet regeren. De afgelopen weken leek Trumps vermeende talent om deals te sluiten evenwel ver zoek. Door een complete patstelling over zijn eis om een grensmuur te bouwen, zat een deel van de overheid liefst 35 dagen op slot.

Dat heeft veel te maken met één vrouw: Nancy Pelosi. De 78-jarige Democrate is voor de tweede keer in haar lange carrière voorzitster van het Huis en in die hoedanigheid de belangrijkste sparringpartner van Trump in Washington. Deze week clashten beide kopstukken over de State of the Union, de belangrijkste speech van het jaar, die volgende week zou moeten plaatsvinden. Pelosi had Trump daarvoor uitgenodigd in het Congres, maar omdat er geen uitweg leek uit de langste government shutdown ooit trok Pelosi die uitnodiging woensdag weer in.

Speaker of the House. Nancy Pelosi werd begin dit jaar voor de tweede keer in haar carrière voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, als fractieleidster van de Democratische meerderheid. De facto is ze zo de leidster van de Democratische partij. Er was even gemor bij de jongere generatie, maar die voorzichtige pogingen tot muiterij smoorde ze in de kiem.

Shutdown. Pelosi en president Donald Trump clashten de voorbije weken over  de langste shutdown ooit. Die draaide om Trumps eis voor een budget voor een grensmuur. Deze week troefde Pelosi Trump af door hem te dwingen zijn voor volgende week geplande State of the Union, de belangrijkste presiden tiële speech van het jaar, uit te stellen tot er een oplossing was voor de impasse. Gisteravond drukten beide kampen de pauzeknop in het conflict in.

Coryfee. De 78-jarige Pelosi is een Democratische royalty. Haar vader, met Italiaanse roots, was ook Congreslid en burgemeester van Baltimore, aan de oostkust. Zelf zetelt Pelosi, met San Francisco als uitvalsbasis, al sinds 1987 in het Congres.

‘Nancy’. Pelosi slaagt er anders dan  andere politieke tegenstanders van Trump in om een zeldzame vorm van respect af te dwingen. Significant is dat Trump voor haar geen denigrerende bijnaam heeft zoals voor anderen. Het verst ging Trump door haar bij de voornaam te noemen.

 

De president dreigde er meteen mee naar een alternatieve locatie uit te wijken. Maar niet veel later capituleerde hij en stelde hij zijn ‘SOTU’ voor onbepaalde tijd uit, ‘tot de overheid weer open is’. Trump die zich op Twitter zonder veel morren neerlegt bij een voldongen feit: het gebeurt zelden.

Pelosi lijkt een formule te hebben gevonden om om te gaan met een president die geen schaamte kent. Sinds hij in 2015 politicus werd, heeft Trump op brutale wijze elke politieke tegenstander uit de weg geruimd. De 16 Republikeinen die ook graag president hadden willen worden, rivale Hillary Clinton en partijgenoten die wel eens durfden tegen te stribbelen: zonder vaart te minderen denderde de Trump-trein er los over. Pelosi slaagt er wel in hem af te remmen.

Wheelen en dealen

Amerikaanse media gingen meteen analyseren wat de Democratische oudgediende anders doet. Ze kent het wheelen en dealen in Washington als geen ander, ze springt slim om met de aanzienlijke macht van haar positie, ze durft de bravoure van Trump te beantwoorden met blufpoker. En ze is vaak de enige vrouw aan de onderhandelingstafel.

Opvallend is dat Trump voor Pelosi geen bijnaam heeft. Hij heeft de gewoonte politieke zakelijke tegenstanders te kleineren door ze een cartoonesk epitheton te geven: Lyin’ Ted, Cryin’ Chuck, Little Rocket Man. Bij vrouwen is dat zelfs ronduit denigrerend, met uiterlijke beledigingen als ‘horseface’ en ‘dog’. Maar bij Pelosi krijgt Trump het niet over zijn lippen en blijft hij ongewoon respectvol ondanks alle spanning. De oneerbiedigste verwijzing van Trump naar de Democrate is gewoon ‘Nancy’.

Pelosi kreeg politiek van thuis mee: haar vader was burgemeester van Baltimore, een stad aan de oostkust. Later legde ze de basis voor haar carrière in San Francisco, aan de westkust. Ze zetelt al 32 jaar in het Congres. Een van haar grootste sterktes is dat ze erin slaagt de eenheid te bewaren in de eigen rangen en daardoor als sterke leider van de Democraten naar voren kan treden. Na de midterm-verkiezingen in november, waarbij de Democraten het Huis heroverden, waren er even signalen van lichte muiterij waarbij enkele partijgenoten Pelosi het ‘speaker’-schap niet gunden. Maar dat smoorde ze snel in de kiem.

©AFP

In het dispuut over de Amerikaanse begroting, waarbij Trump de overheid de afgelopen 35 dagen grotendeels op slot hield omdat hij geen 5,7 miljard dollar krijgt voor een muur op de grens met Mexico, weet Pelosi dat ze aan de juiste kant van de publieke opinie staat. De muur was de belangrijkste campagnebelofte van Trump, maar is enkel een populair idee bij zijn harde kern. Het brede publiek zit er niet op te wachten en deelt de mening van de president niet dat op de grens een enorme crisis heerst. In peilingen geeft een meerderheid Trump bovendien de schuld van de shutdown.

Die hield sinds Kerstmis verschillende overheidsdiensten dicht. Op grote luchthavens rezen problemen door een gebrek aan luchtverkeersleiders. Nadat een Republikeins noch een Democratisch voorstel de situatie donderdag had kunnen ontmijnen, dreigden 800.000 ambtenaren volgende week een tweede salaris op rij te missen. Tot Trump, wiens populariteitsscore weer in dalende lijn is, en de leiders in het Congres gisteren een oplossing uit hun hoed toverden: er komt alvast voor drie weken een einde aan de shutdown. Maar de krachtmeting over de begroting is niet definitief beslecht. Trumps verdere presidentschap kan nog altijd struikelen over Nancy Pelosi.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud