Massale evacuaties door orkaan Florence

De orkaan Florence gezien vanuit de ruimte, via een beeld van het ruimtestation ISS. ©EPA

De naderende orkaan wordt mogelijk de zwaarste die de oostkust van de VS bedreigt in bijna 30 jaar.

De VS zijn opnieuw in de ban van de orkanen, nu het orkanenseizoen zijn piek bereikt heeft. Aan de oostkust is het uitkijken naar Florence, een tropische storm die zich maandag opgewerkt heeft tot een orkaan van categorie 4 op de schaal van Saffir-Simpson, die gaat tot 5. 

Florence is de krachtigste orkaan die de oostkust dit jaar bedreigt en de eerste van die aard om te landen in de staten North en South Carolina sinds 1989. De orkaan ontwikkelt windsnelheden van 220 km per uur en de kracht kan nog toenemen voor Florence naar verwachting donderdag aan land gaat. In de ergst getroffen streken kan er 25 tot 38 cm regen vallen per vierkante meter en mogelijk meer als de orkaan langer blijft hangen.

Het nationaal orkaancentrum NHC heeft het over een orkaan die 'extreem gevaarlijk' kan zijn. Uit voorzorg worden 1,5 miljoen mensen geëvacueerd. In North en South Carolina is de noodtoestand uitgeroepen, net als in Virginia en Maryland.

Donald Trump

Om veiligheidsredenen heeft president Donald Trump de deelname aan een politieke meeting vrijdag in Mississippi afgezegd. De regering-Trump kreeg vorig jaar felle kritiek voor haar trage reactie op de doortocht van Maria, die op het eiland Puerto Rico meer dan 3.000 mensenlevens eiste. 

Er zijn in de regio nog andere orkanen op komst. Er is Olivia van categorie 1, maar die zou bij het naderen van Hawaï aan kracht inboeten. Isaac, ook van de laagste categorie, zou later deze week de Antillen bereiken. Helene, van categorie 2, zou geen land bedreigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect