Advertentie

'Mayor Pete' dikt legertje Democratische presidentskandidaten aan tot 18

De burgemeester van South Bend, Indiana en presidentskandidaat Pete Buttigieg. ©REUTERS

Openlijk homoseksueel, een oorlogsveteraan en burgemeester van een stad met 100.000 inwoners. Vraag is of Pete Buttigieg daarmee een land met 330 miljoen inwoners kan leiden. In de peilingen doet hij het alvast goed.

Het Democratische deelnemersveld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 is dit weekend nog een stukje aangedikt. 18 kandidaten zijn er intussen: van de oude rot Bernie Sanders (77) tot jong geweld als Beto O'Rourke (46). De jongste aanwinst heet Pete Buttigieg. De burgemeester van de stad South Bend in Indiana en oud-militair kan de jongste president ooit worden en de eerste openlijke homoseksueel.

Het is tijd om weg te wandelen van de politiek van het verleden, naar iets totaal anders.
Pete Buttigieg
Presidentskandidaat

De 37-jarige Buttigieg, die zich 'Mayor Pete' laat noemen, kondigde zijn kandidatuur zondag aan in een voormalige fabriek van Studebaker auto's. 'Het is tijd om weg te wandelen van de politiek van het verleden, naar iets totaal anders', zei hij, terwijl het buiten stortregende. 'Mijn naam is Pete Buttigieg. Ze noemen me Mayor Pete. Ik ben een trotse zoon van South Bend, Indiana. En ik wil president van de Verenigde Staten worden.'

Komeet

Enkele weken geleden was Buttigieg nog een nobele onbekende, maar hij maakt verrassend snel opmars in de Democratische partij. Intussen zamelde hij een aardig campagnebudget in. Recente peilingen in Iowa en New Hampshire, de eerste twee staten waar voorverkiezingen worden gehouden, dichten hem een derde plaats toe na senator Bernie Sanders en voormalig vicepresident Joe Biden, die nog twijfelt over zijn kandidatuur.

Eerder dan met concrete beleidsvoorstellen scoort Buttigieg met zijn persoonlijkheid. Zijn ongedwongen stijl doet aan Beto O'Rourke denken. Zijn jeugdigheid ziet hij zelf niet als een probleem. 'Ik besef dat het meer dan een beetje brutaal is om op je 37ste het hoogste ambt in de VS na te streven. Ik had zelf andere plannen voor mijn 38ste levensjaar. Maar we leven in een tijd die ons dwingt actie te ondernemen', zei hij. 

Christelijke militair

De dertiger, die zeven talen spreekt, werpt zich op als de tegenpool van president Donald Trump en als de spreekbuis van de millennials, die tussen 1980 en 2000 geboren werden. Als eerste ernstige openlijk homoseksuele presidentskandidaat is de kans groot dat hij zal scoren bij de Democratische basis, die steeds diverser en progressiever wordt. Conservatievere kiezers hoopt hij dan weer te overtuigen met zijn militaire carrière - hij was actief in Afghanistan - en door zijn christelijk geloof te benadrukken.

Intussen raakte bekend dat Trump sinds begin dit jaar 30 miljoen dollar (26,5 miljoen euro) heeft ingezameld, een pak meer dan zijn Democratische uitdagers. Wie het tegen hem zal opnemen, wordt pas volgend jaar duidelijk. Op 3 februari 2020 starten de Democratische voorverkiezingen in Iowa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud