McCain maakte van Bush en Obama 'betere presidenten'

©AFP

Washington nam vandaag met een indrukwekkende rouwplechtigheid afscheid van de Republikeinse senator John McCain. President Donald Trump is de opvallende afwezige.

Senator John McCain stierf een week geleden op 81-jarige leeftijd na een felle strijd tegen kanker. De voormalige oorlogsveteraan en presidentskandidaat groeide de voorbije jaren uit tot het politieke geweten van de Republikeinse partij met zijn harde kritiek op het beleid van huidig president Donald Trump.

De uitvaartplechtigheid vandaag in Washington werd zorgvuldig georkestreerd door McCain zelf. Twee ex-presidenten, de Democraat Barack Obama en de Republikein George Bush Jr. namen het woord in de plechtigheid in de kathedraal, en dat op uitdrukkelijke vraag van McCain.

Bush en Obama werden in respectievelijk 2000 en 2008 verkozen tot Amerikaans president. McCain beet bij de Republikeinse voorverkiezingen in het zand tegenover Bush junior. In 2008 haalde de volgens McCain 'onervaren' Barack Obama het van het van McCain en diens running mate Sarah Palin.

Bush en Obama spraken hun waardering uit voor McCain. 'Hij maakte van Bush en mij betere presidenten,' zei Barack Obama.

Kritiek op Trump

Huidig president Donald Trump was niet welkom op de dienst. Ook dat is een beslissing van McCain en zijn familie. De afwezigheid van een zittend president is erg ongewoon voor dit soort plechtigheden. McCain stuurt zo posthuum een krachtig en niet mis te verstaan signaal van Amerikaanse eenheid en van respect voor politieke tegenstanders.

Het Amerika van John McCain moetniet opnieuw groot gemaakt worden. Hat was altijd al groot.
Meghan McCain
dochter John McCain

Dochter Meghan McCain ga in haar eerbetoon scherpe kritiek op Trump door de sneren naar de 'goedkope retoriek' van mensen die niet nooit kunnen tippen aan de opofferingen die haar vader maakte: 'Het Amerika van John McCain moet niet opnieuw groot gemaakt worden. Het was altijd al groot.'

Ook Obama leverde nauwelijjks verhulde kritiek op Trump. Hij veroordeelde het 'verdraaien van de waarheid in de politiek'. Obama benadrukte ook de rol van onafhankelijke media in een democratie.

Opvallend is dat ook de running mate van tien jaar geleden, Sarah Palin, niet is uitgenodigd op de uitvaart. McCain had eerder al aangegeven de keuze voor Palin te betreuren. Hij zag in de keuze voor de oerconservatieve Palin een van de belangrijkste redenen waarom hij niet verkozen werd.

Begrafenis zondag

De lijkkist van senator McCain werd vrijdag overgebracht naar het Kapitool.  De begrafenisstoet hield op weg naar de kathedraal halt bij het gedenkteken voor de Vietnam veteranen. McCain zat 5,5 jaar gevangen in Indochina. Zijn vrouw Cindy legde er symbolisch een bloemenkrans neer.

De 95-jarige voormalige veiligheidsadviseur Henry Kissinger, die ervoor zorgde dat gevangenen in Vietnam als McCain weer naar huis konden komen, kreeg een prominente rol in de rouwdienst. Ook de dragers van de lijkkist werden zorgvuldig geselecteerd door de familie. Die keuze toont de samenwerking met heel uiteenlopende politieke figuren aan, een reputatie die McCain cultiveerde. Het gaat onder meer om acteur en politiek activist Warren Beatty, de  onafhankelijke ex-burgemeester van New York Michael Bloomberg, de voormalige liberale senator Russ Feingold en de Democratische senator Gary Hart.

De eigenlijke begrafenis van John McCain zal gebeuren in intieme kring op de Amerikaanse Navy-academie van Annapolis in de staat Maryland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect