Michael Bloomberg bindt strijd aan met steenkool

De zakenman en voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg. ©REUTERS

De voormalige burgemeester van New York wil met een injectie van 500 miljoen dollar alle steenkoolcentrales in de VS sluiten.

De voormalige burgemeester van New York Michael Bloomberg investeert 500 miljoen dollar (444 miljoen euro) in een nieuwe campagne om elke steenkoolcentrale in de Verenigde Staten te sluiten. Dat schrijft The New York Times.

We zitten in een race tegen de tijd. Moeder natuur wacht niet op onze politieke agenda en dat kunnen wij ook niet.
Michael Bloomberg
Zakenman

Bloomberg doet de investering omdat hij de volgende jaren weinig actie verwacht van het Amerikaanse Congres en van president Donald Trump, die niet in de klimaatopwarming gelooft. 'De klimaatverandering is een race tegen de tijd en we kunnen minstens twee jaar geen doortastende federale actie verwachten', zegt hij. 'Moeder natuur wacht niet op onze politieke agenda en dat kunnen wij ook niet.'

2030 als deadline

Het geld gaat naar lobbygroepen die steenkoolcentrales willen vervangen door wind-, zonne- en andere hernieuwbare energie. Daarnaast gaat een deel van het geld naar inspanningen om lokale wetgevers te verkiezen die voor hernieuwbare energie zijn.

Sinds 2010 hebben al meer dan 280 steenkoolcentrales in de VS, zo'n 40 procent van het totaal, hun deuren gesloten of een sluiting aangekondigd. Ze verloren de concurrentiestrijd met de steeds goedkoper wordende alternatieve energiebronnen.

Voor de 241 overblijvende centrales ligt het moeilijker. Het gaat om een categorie oudere centrales die goedkoop kunnen produceren omdat ze niet aan alle wetgeving moeten voldoen, nieuwe centrales die nog niet genoeg hebben opgebracht of centrales in staten die de steenkoolindustrie willen blijven steunen. Bloomberg hoopt ze tegen 2030 te kunnen sluiten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud