Minister van Defensie wil niet dat Trump leger inzet

Minister van Defensie Mark Esper, naast president Donald Trump. ©EPA

Volgens het Witte Huis is het ontslag van Mark Esper, die zijn president rechtstreeks tegenspreekt, 'voorlopig' niet aan de orde.

'Voorlopig is Mark Esper nog altijd minister', liet de woordvoerster van Amerikaans president Donald Trump woensdagavond weten. 'Als de president zijn vertrouwen in hem verliest, zullen we dat allemaal te weten komen.'

Ik werk erg hard om mijn ministerie weg te houden van de politiek, wat erg moeilijk is nu we dichter bij de verkiezingen komen.
Mark Esper
Amerikaans minister van Defensie

De geruchtenmolen ging flink aan het draaien dat Trump en zijn topadviseurs woest zouden zijn nadat minister van Defensie Mark Esper zich eerder op de dag had uitgesproken tegen de inzet van het leger om de gewelddadige rassenrellen in de Verenigde Staten onder controle te krijgen. 

Rodney King

De gouverneurs van 29 staten hebben de Nationale Garde ingeschakeld, die bestaat uit reservisten. Trump dreigde er deze week echter mee de Insurrection Act uit 1807 te activeren, die hem de toestemming zou geven om, of gouverneurs dat nu vragen of niet, actieve militairen in te zetten. De laatste keer dat dat gebeurde, was in 1992, onder Republikeins president George Bush senior, toen de vrijspraak van de agenten die de Afro-Amerikaan Rodney King met excessief geweld hadden gearresteerd in Los Angeles tot zware onlusten leidde.

Ook kreeg Trump kritiek toen hij maandag vreedzame betogers voor het Witte Huis hardhandig liet verwijderen om naar een nabijgelegen kerk te kunnen stappen. 

'Ik steun het gebruik van de Insurrection Act niet', sprak Esper woensdag zijn president tegen. 'De optie om actieve militairen in te zetten om de orde te handhaven, mag alleen gebruikt worden als allerlaatste redmiddel, en alleen in de meest urgente en meest uitzichtloze situaties.' Hoewel de dood van George Floyd al dagen vreedzame protesten doet ontsporen in tientallen steden, 'is die situatie nu nog niet bereikt'.

Leger politiseren

Door de avondklok in te stellen hebben veel burgemeesters dinsdagnacht de rust wat laten terugkeren. Esper waarschuwt ervoor de crisis 'te militariseren' en het leger 'te politiseren'. 'Ik werk erg hard om mijn ministerie weg te houden van de politiek, wat erg moeilijk is nu we dichter bij de verkiezingen komen', zei Esper. 

Ook Trumps partijgenoot Mac Thornberry, de hooggeplaatste Republikein in de bevoegde commissie van het Huis van Afgevaardigden, verzette zich dinsdag al tegen het gebruik van soldaten als 'politieke pionnen'. Mark Milley, de opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten, expliciteerde dat elke militair een eed zweert de grondwet te verdedigen, 'die Amerikanen vrijheid van meningsuiting geeft, en het recht op vreedzaam protest'.

Gewezen opperbevelhebber Mike Mullen drukte zich nog sterker uit en liet weten 'misselijk' te worden van de inzet van het leger tegen het eigen volk. En gewezen viersterrengeneraal en Trumps ex-minister van Defensie Jim Mattis schreef een regelrechte brandbrief, waarin hij Trump een gebrek aan 'volwassen leiderschap' verweet, en een 'karikatuur van de grondwet' te maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud