Minister van Justitie pleit Trump vrij in Ruslandonderzoek

Minister van Justitie William Barr maakte de details van het onderzoek van Robert Mueller bekend voor hij diens eindrapport naar het parlement stuurde. ©REUTERS

Speciaal aanklager Robert Mueller vond volgens minister William Barr geen aanwijzingen dat president Donald Trump of iemand uit zijn entourage samenwerkte met Rusland.

Enkele uren voor hij het rapport-Mueller overhandigde aan het parlement, gaf de Amerikaanse minister William Barr donderdagnamiddag tekst en uitleg tijdens een druk bijgewoonde persconferentie. De conclusie was duidelijk: Donald Trump spande niet samen met Moskou in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016.

Barr gaf wel toe dat Russische agenten een campagne op het getouw hadden gezet om de verkiezingen te beïnvloeden. Maar dat gebeurde zonder medewerking van Trump of iemand uit diens campagneteam. Er was ook geen sprake van een 'bewuste samenwerking door ook maar één Amerikaan', benadrukte de minister.

Daarmee pleitte Barr de president helemaal vrij. Hij meldde voorts dat er geen sprake was van pogingen van Trump om de rechtsgang te belemmeren. Mueller onderzocht tien mogelijke gevallen van obstructie, maar Barr benadrukte dat hij die conclusies verwierp.

Heksenjacht

Donald Trump reageerde opgetogen op het nieuws. 'Geen samenwerking, geen obstructie', twitterde hij. De president had de beschuldigingen altijd ontkend en sprak van een heksenjacht van de FBI, de media en de Democratische oppositie.

Het was al eerder duidelijk dat Mueller geen 'smoking gun' had gevonden over de mogelijke samenwerking tussen team-Trump en het Kremlin. Dat bleek al toen hij eind maart zijn eindrapport indiende bij Barr. Het rapport zelf bleef tot nu geheim, maar Barr gaf enkele dagen na de indiening al een samenvatting vrij.

Perceptie manipuleren

De Democratische oppositie maakte toen bekend dat ze zich zou blijven vastbijten in het dossier. De Democraten verweten Barr donderdag dat hij de perceptie wou manipuleren door eerst een persconferentie te geven alvorens het volledige rapport ter beschikking te stellen van het parlement.

Helemaal volledig is het vrijgegeven rapport niet. Barr maakte passages onleesbaar, onder andere om lopende rechtszaken en juridische onderzoeken niet te beschadigen. Hij benadrukte dat geen informatie op vraag van Trump verborgen werd gehouden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud