Minstens 29 doden na twee massaschietpartijen in VS

Een wake na de schietpartij in een Walmart in El Paso. ©REUTERS

Twee massaschietpartijen in het Texaanse El Paso en in de stad Dayton in Ohio, hebben in nog geen 24 uur tijd het leven gekost aan minstens 29 mensen. Zeker 50 mensen raakten gewond.

De Verenigde Staten zijn in shock nadat zaterdag bijna 30 mensen het leven lieten in twee massaschietpartijen die amper 13 uur na elkaar plaatsvonden. 

In El Paso, een stad in Texas aan de grens met Mexico, kwamen 20 mensen om na een schietpartij in een winkelcentrum van Walmart. Nog eens 26 anderen raakten gewond. Tijdens een persconferentie bevestigden de autoriteiten dat een verdachte is aangehouden, een 21-jarige blanke man.

Manifest

De politie onderzoekt of het om een haatmisdrijf gaat. Net voor de schietpartij verscheen een 'manifest' van de schutter dat daarop wijst. 'Dat wijst op een mogelijk verband met een haatmisdrijf', verklaarde politiechef Greg Allen.

Een manifest van de schutter dat we vonden, wijst op een mogelijk verband met een haatmisdrijf.
Greg Allen
Politiechef El Paso

De plaats van de aanslag lijkt alvast niet toevallig. El Paso ligt net op de grens met Mexico en ongeveer 80 procent van de bevolking heeft Latijns-Amerikaanse roots. Onder de dodelijke slachtoffers bevonden zich ook drie Mexicanen.

Tegen de schutter zal de doodstraf worden geëist.  Dat zei Jaime Esparza, de districtsprocureur van El Paso, op een persconferentie. De schietpartij wordt behandeld als 'binnenlands terrorisme'.

Dayton

Bij de schietpartij die enkele uren later plaatsvond in een uitgaansbuurt in Dayton, Ohio, kwamen 9 mensen om het leven en vielen 27 gewonden. Ook de schutter overleed. Volgens de politiediensten was de man zwaarbewapend en had hij nog veel meer slachtoffers kunnen maken. Over het motief van de schutter is nog niets bekend. 

De schietpartij in Dayton is al de 31ste sinds het begin van het jaar waarbij drie personen of meer geraakt worden. Ook de stad Chicago werd zaterdagnacht opgeschrikt door een schietpartij. Er vielen geen dodelijke slachtoffers, maar er waren zeven gewonden.

Kritiek op Trump

De schietpartij in El Paso was niet alleen tragisch, het was ook een daad van lafheid.
Donald Trump
President VS

Na het zoveelste dodelijke weekend laait in de VS de discussie over de wapenwetgeving opnieuw op. Tegelijk zwelt ook de kritiek op president Donald Trump aan. De Democratische presidentskandidaat Beto O'Rourke liet al verstaan dat Trumps anti-migratieretoriek mee de voedingsbodem vormt voor nieuwe haatmisdrijven in de VS. Ook andere prominente Democraten wijzen op Trumps verantwoordelijkheid. 

De Amerikaanse president heeft voorlopig alleen gereageerd via Twitter en bevindt zich nog op zijn golfterrein in New Jersey. 'De schietpartij in El Paso was niet alleen tragisch, het was ook een daad van lafheid', schreef hij. 'Er zijn geen redenen of excuses die de dood van onschuldige mensen rechtvaardigen. Melania en ik betuigen ons medeleven met het geweldige volk van Texas.' De vlaggen aan het Witte Huis en andere overheidsgebouwen hangen de komende drie dagen halfstok.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud