Missouri stuurt National Guard naar Ferguson

©AFP

Gouverneur Jay Nixon van de Amerikaanse staat Missouri schakelt de National Guard - een soort reserveleger - in om de onlusten in het stadje Ferguson te bedwingen. De beslissing komt er na een nieuwe nacht van onlusten na de dood van een zwarte tiener die neergeschoten werd door de politie.

'Deze nacht werd een dag van hoop, gebed en vredelievend protest ontsierd door gewelddadige, criminele acties van een georganiseerde en groeiende groep individuen, velen van buiten de gemeenschap en de staat, wiens daden de bewoners en bedrijven van Missouri in gevaar brengen', klinkt het in een mededeling van Democratisch gouverneur Jay Nixon.

'Gezien deze vrijwillige, gecoördineerde en intensifiërende gewelddadige aanvallen op levens en eigendommen in Ferguson, stuur ik de zeer bekwame mannen en vrouwen van de National Guard van Missouri (...) om de rust en orde in deze gemeenschap te herstellen.' De National Guard is een onderdeel van het Amerikaanse leger die enkel ingezet wordt in uitzonderlijke omstandigheden zoals rampen of uit de hand gelopen rellen, zoals in Los Angeles in 1992.

Avondklok

De opmerkelijke beslissing komt er na een nieuwe nacht van zware onlusten. Ruim drie uur voor het ingaan van de avondklok begon de politie met het uiteendrijven van voornamelijk jonge betogers. De avondklok in Saint Louis treedt in vanaf middernacht en loopt tot maandagochtend 5 uur.

Op televisiebeelden is te zien dat vele jongeren pancartes bij zich hebben waarop het politiegeweld aan de kaak wordt gesteld. Heel wat betogers houden ook de handen in de lucht, maar anderen gooien dan weer traangasbommen terug naar de agenten. Eerder op de dag waren al honderden mensen samengekomen in een kerk in Ferguson om 'gerechtigheid' eisen.

De onrust in Ferguson ontstond nadat de politie op 9 augustus de ongewapende zwarte tiener Michael Brown doodschoot. De 18-jarige Brown en zijn vriend Dorian Johnson zouden sigaren gestolen hebben uit een winkel. Volgens getuigen bood Brown geen weerstand tegen de politie toen hij werd neergeschoten. Volgens de politie is de tiener gedood nadat hij een agent had aangevallen en diens wapen had proberen af te pakken.

Tweede autopsie

De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder heeft zondag het bevel gegeven om een twee autopsie uit te voeren op het lichaam van Brown. Een eerste autopsie had uitgewezen dat Brown zes keer getroffen werd door politiekogels.

'Wegens de uitzonderlijke omstandigheden in deze zaak en op vraag van de familie Brown, heeft de minister (...) opgedragen om een bijkomende autopsie te laten uitvoeren door een federale forensisch geneeskundige', zo verklaarde Brian Fallon, woordvoerder van het ministerie van Justitie.

Het onafhankelijke onderzoek zal 'zo snel mogelijk' plaatsvinden en de federale autoriteiten zullen bij hun onderzoek ook rekening houden met de eerder uitgevoerde autopsie, zo luidt het nog.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud