opmerkelijk

Mondmasker niet langer verplicht in Walmart-winkels

©AFP

De supermarktketen liet zich inspireren door de nieuwe richtlijnen van de Amerikaanse gezondheidsdiensten.

De Amerikaanse supermarktketen Walmart verplicht zijn medewerkers en klanten die een coronavaccin kregen niet langer om in de winkels een mondmasker te dragen.

Voor de klanten gaat de wijziging onmiddellijk in, voor de medewerkers vanaf dinsdag. Een mondmasker blijft verplicht als de lokale autoriteiten dat eisen, preciseert Walmart.

De supermarktketen liet zich inspireren door de nieuwe richtlijnen van de Amerikaanse gezondheidsdiensten. De federale ziektepreventiedienst CDC (Centers for Disease Control and Prevention) kondigde enkele dagen geleden aan dat Amerikanen die tegen COVID-19 gevaccineerd zijn, binnen geen mondmasker meer hoeven te dragen en ook geen afstand meer moeten houden. Met die 'privileges' hoopt president Joe Biden meer mensen sneller in een vaccinatiecentrum te krijgen.

Chaos

De koerswijziging overvalt lokale overheden en bedrijven. Gouverneurs zeggen vooraf niet te zijn geïnformeerd over de nieuwe richtlijnen van de gezondheidsdienst CDC.

Gouverneur Janet Mills uit Maine zei volgens ABC News graag te willen vernemen hoe ze onderscheid kan maken tussen gevaccineerde en niet gevaccineerde Amerikanen, maar maakte later wel bekend dat haar staat de richtlijnen overneemt.

Staten als Virginia en Oregon hebben eveneens aangegeven het CDC te volgen. Andere staten, waaronder Californië, lieten weten meer tijd nodig te hebben om de nieuwe richtlijnen te bestuderen.

Ook grote bedrijven zitten niet allemaal op dezelfde lijn, waardoor gevaccineerde Amerikanen bij het winkelen goed moeten opletten waar ze zonder mondkapje binnen mogen. Zo blijven Target en Home Depot, in tegenstelling tot Walmart, zweren bij het mondkapje.

België

In ons land lijkt het zo'n vaart niet te lopen. Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep Gems, gaf aan geen voorstander te zijn om het mondmasker nu al af te zweren. 'We mogen nu niet met z'n allen naar de uitgang stormen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud