Mueller vindt geen bewijs tegen Trump in Ruslandonderzoek

Openbaar aanklager Robert Mueller. ©AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft niet samengewerkt met de Russen om de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Dat blijkt uit het langverwachte eindrapport van speciaal aanklager Robert Mueller.

Mueller stuurde zijn conclusies vrijdag naar de minister van Justitie, William Barr. Zondag gaf Barr enkele conclusies uit het rapport vrij.

Volgens Mueller heeft het campagneteam van Trump niet samengewerkt met de Russen om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Verder spreekt het rapport zich niet uit over de vraag of Trump justitie heeft gehinderd, maar het pleit hem ook niet vrij. Volgens de openbaar aanklager is er onvoldoende bewijs om te stellen dat Trump justitie heeft gehinderd.

De reactie van Trump op de resultaten liet niet lang op zich wachten. 'Geen collusie, geen obstructie, volledig en totaal VRIJGEPLEIT. KEEP AMERICA GREAT!', klonk het triomfantelijk op Twitter.

Volgens Trump was het Ruslandonderzoek een beschadigingsoperatie die mislukt is. Vooraleer hij aan boord ging van een regeringsvliegtuig noemde hij het 'beschamend' dat een land dit moet meemaken, 'dat jullie president dit moest meemaken'.

Democraten

Een topper van de Amerikaanse Democraten noemt het 'verontrustend' dat het ministerie van Justitie geen verdere stappen zal ondernemen tegen Trump in het kader van het Ruslandonderzoek. Volgens Jerry Nadler, de Democratische voorzitter van de parlementaire commissie Justitie, is Barr het volk meer uitleg verschuldigd.

De Democraten eisen dat het volledige onderzoek van Mueller publiek wordt gemaakt. 'Er moet volledige transparantie heersen over wat speciaal aanklager Mueller ertoe heeft aangezet de president niet volledig vrij te pleiten van wandaden', verklaart Nadler op Twitter.

Comey

Met zijn team onderzocht Mueller twee jaar lang of er geheime afspraken bestonden tussen het campagneteam van Trump en de Russische autoriteiten. Over die vermoedelijke collusie deden allerlei geruchten de ronde. Moskou zou hebben geprobeerd de presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Ook werd onderzocht of Trump, die FBI-baas James Comey ontslagen heeft, justitie gehinderd heeft. Het onderzoek leidde tot meer dan 30 aanklachten. Zes daarvan waren gericht tegen mensen uit Trumps omgeving.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud