New York trekt licentie van Trump-advocaat Giuliani in

Rudy Giuliani. ©AFP

Door zijn 'misleidende uitspraken' in de nasleep van de Amerikaanse presidentsverkiezingen mag Rudy Giuliani voorlopig niet meer optreden als advocaat in de staat New York.

Het hooggerechtshof van New York oordeelde donderdag over het lot van oud-burgemeester Rudy Giuliani. De rechtbank zegt 'aantoonbaar bewijs' te hebben dat Giuliani zich 'in zijn hoedanigheid als advocaat bezondigd heeft aan aantoonbaar valse en misleidende statements aan rechtbanken en het publiek'.

De 77-jarige Giuliani trad op als advocaat van voormalig president Donald Trump en was tot het bittere einde een van zijn trouwste medestanders. Op de intussen beruchte 'Save America'-rally in Washington op 6 januari sprak hij Trump-aanhangers toe, alvorens ze het Capitool bestormden.

'Dit was de slechtste verkiezing in de Amerikaanse geschiedenis', zei Giuliani toen. 'Ze werd gestolen. Daarom moeten we wraak nemen, om onze republiek te redden.' Hij bleef bij hoog en bij laag en zonder enig bewijs beweren dat Trump de rechtmatige winnaar was van de verkiezingen. Giuliani had het onder meer over massale fraude met stemmachines in Georgia. Het stemmachinebedrijf Dominion Voting Systems eist daarvoor een schadevergoeding van 1,3 miljard dollar.

Volgens het New Yorkse hooggerechtshof heeft Giuliani zich schuldig gemaakt aan gedrag dat 'indruist tegen de publieke belangen. De ernst van dat gedrag kan niet overschat worden'. Giuliani's schorsing geldt alleen in de staat New York.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud