Advertentie

Nieuwe klap voor strenger illegalenbeleid Trump

©REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump haalt opnieuw bakzeil bij de rechter met zijn initiatieven om illegalen in de VS harder aan te pakken.

Een federale rechter bevriest een presidentieel bevel van Trump om de federale toelagen op te schorten voor zogenaamde 'sanctuary cities'. Dat zijn steden die zich opwerpen als toevluchtsoord voor de miljoenen mensen zonder papieren in de VS en zich actief verzetten tegen het opsporen en uitzetten door de federale overheid. De bekendste zijn de burgemeesters van San Francisco en Los Angeles die hun lokale politiediensten expliciet opdracht gaven niet mee te werken met de federale autoriteiten.

Trump ondertekende daarop op 25 januari een uitvoerend besluit om hun toelagen vanuit Washington lam te leggen. Maar de rechter - aangeduid door de vorige president Barack Obama - beschouwt dat als onwettelijk. De rechtszaak was ingespannen door San Francisco. Daarnaast lopen nog drie rechtszaken die door andere steden zijn ingespannen.

Het vonnis betekent nieuwe tegenslag voor de pogingen van de Trump-administratie om de illegalen in de VS harder aan te pakken. Een inreisverbod voor mensen uit landen met een meerheid moslims is eerder door rechters aan flarden geschoten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud