Noodtoestand in Atlanta en Portland na gewelddadige protesten

Gewelddadig protest in Atlanta, Georgia. ©REUTERS

Burgemeester Keisha Bottoms van Atlanta, Georgia had om de noodtoestand gevraagd na de gewelddadige protesten die volgden op de dood van George Floyd. Ongeveer 500 leden van de Nationale Garde worden ingezet om mensen en eigendommen te beschermen, tweette de gouverneur van Georgia, Brian Kemp.

Ook in Portland werd de noodtoestand afgekondigd. Burgemeester Ted Wheeler legde tevens een nachtelijk uitgaansverbod op. 'Plunderingen en brandstichtingen zijn geen middel om te gebruiken voor veranderingen, maar gewoon walgelijk', verklaarde hij via Twitter.

Demonstranten vielen vrijdag onder meer het hoofdkantoor van CNN aan. De zender toonde livebeelden van het eigen hoofdkwartier, die lieten zien hoe demonstranten van buiten voorwerpen naar politieagenten bij de ingang van het gebouw gooiden. Op de website van de lokale omroep WRCB TV werd een foto van een brandende auto getoond.

Voor de vierde opeenvolgende nacht vonden ook protesten plaats in andere Amerikaanse steden, die af en toe in geweld ontaardden. Ondanks de avondklok gingen duizenden mensen de straat op in Minneapolis. Er zijn ook protesten gemeld vanuit New York, Los Angeles, Dallas, Louisville en andere locaties. Demonstranten verzamelden zich ook aan het Witte Huis in Washington. Sommige mensen gooiden barricades omver.

De 46-jarige George Floyd stierf maandag na een brutaal politieoptreden in Minneapolis. Een van de vier bij de operatie betrokken politieagenten is vrijdag beschuldigd van moord. Hij is de blanke agent die zijn knie minutenlang op Floyds nek had gehouden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud