Advertentie

Noord-Korea belooft kernwapens op te geven

©EPA

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un belooft zijn nucleaire wapens te ontmantelen. Hij ondertekende daarover een verklaring na zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump in Singapore.

De Verenigde Staten belooft de veiligheid van Noord-Korea te garanderen. En Noord-Korea gaat ermee akkoord te werken aan een Koreaans schiereiland zonder kernwapens. Dat staat in het document dat Trump en Kim Jong-un dinsdag ondertekenden na hun historische top in Singapore.

Aanvankelijk bestond scepsis over dat document, omdat niet werd gemeld wat erin stond. Wat later werd de tekst wél bekendgemaakt.

Fire and fury

'We laten het verleden achter ons', zei Kim Jong-un na het ondertekenen. Vorige zomer leefde nog de vrees voor een nucleaire oorlog. Noord-Korea voerde toen herhaaldelijk kernproeven uit, waarop Trump zei dat hij zou reageren met 'fire and fury'.

Nu het doel vastligt, moeten de echte onderhandelingen starten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei maandag dat op de top de grote lijnen moesten worden uitgezet voor 'het harde werk dat erop zal volgen'.

Veel belangrijke details moeten worden uitgeklaard. De verklaring van Trump en Kim vermeldt geen timing en spreekt niet over de huidige Amerikaanse sancties tegen Noord-Korea. Er is evenmin een verwijzing naar een vredesverdrag. De VS en Noord-Korea zijn technisch gezien nog altijd in oorlog sinds de Koreaanse oorlog van de jaren 50.

Voorts is niet duidelijk wat denuclearisatie betekent. Pompeo zei maandag nog dat het volgens hem wil zeggen dat Noord-Korea kernwapens ontmantelt, dat ook laat controleren en ervoor zorgt dat die beslissing niet kan worden teruggedraaid. Zolang dat niet is gebeurd, blijven de VS sancties treffen tegen Noord-Korea, zei hij.

Pyongyang verstaat onder 'denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland' traditioneel ook een inspanning van de VS. Die komt erop neer dat Amerikaanse militairen uit Zuid-Korea verdwijnen en dat de Amerikanen hun verdediging voor de bondgenoten Japan en Zuid-Korea moeten laten zakken.

Sciencefiction

Trump toonde zich van bij de aanvang optimistisch over de top. Bij de ontmoeting met Kim Jong-un sprak hij over een 'geweldig succes' en het begin van een 'geweldige relatie', blijkt uit een korte transcript die het Witte Huis verspreidde.

'Ik denk dat de hele wereld kijkt', zei Kim Jong-un dinsdagochtend. 'Veel mensen in de wereld zullen denken dat dit een scène is uit een fantasyverhaal of een sciencefictionfilm.'

Sancties

Andere landen zien de top als het begin van een nieuw tijdperk. De regering van Maleisië zegt dat ze haar ambassade in Noord-Korea zal heropenen. De Chinese regering zegt dat ze overweegt de - door de VN gevraagde sancties - tegen Noord-Korea af te bouwen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud