Advertentie
Advertentie

Obama en Castro draaien met handdruk bladzijde om

Raúl Castro (links) en Barack Obama schudden elkaar de hand. ©REUTERS

Voor het eerst sinds 1956 hebben een Cubaanse en Amerikaanse president elkaar ontmoet tijdens een formele top.

In Panama, op de top van de Amerikaanse landen, werd een stukje geschiedenis geschreven. Voor het eerst sinds 1956 hebben een Amerikaanse en Cubaanse president elkaar tijdens een formele top de hand geschud.

Na de historische handdruk volgde zaterdag een 'historisch' gesprek tussen Barack Obama (53) en Raúl Castro (83). De twee spraken eind vorig jaar af na meer dan 50 jaar de diplomatieke relaties aan te knopen. Aan die beleidswijziging van de Verenigde Staten gingen 18 maanden aan geheime onderhandelingen vooraf. De gemiddelde Cubaan voelt echter weinig van die 'dooi'.

De Cubaanse president Raúl Castro (links) vertelt de journalisten, na zijn gesprek met Barack Obama, dat hij geen vragen beantwoordt. Obama deed dat evenmin. ©REUTERS

Obama zei Castro in Panama dat 'de twee landen de pagina (van vijandigheid, red.) kunnen omdraaien en een nieuwe relatie kunnen starten, ook al zijn er grote verschillen tussen de twee landen'. De sfeer tussen de twee tijdens het persmoment was volgens waarnemers hartelijk, maar zakelijk.

Obama bracht ook de mensenrechten ter sprake. Om de relaties volledig te herstellen, moeten de mensenrechten en de democratie volledig hersteld worden in Cuba. Dat ligt gevoelig omdat het land nog altijd leeft in een eenpartijsysteem, zonder open democratische verkiezingen.

Castro reageerde dat hij open staat om de mensenrechten en andere zaken te bespreken. 'We willen alles bespreken, maar we moeten geduld hebben, veel geduld', zei de 83-jarige president.

Raúl Castro (links) en Barack Obama schudden elkaar de hand. ©AFP

Sinds Obama en Castro in december verklaarden dat ze de diplomatieke relaties tussen de VS en Cuba zullen herstellen, versoepelde Obama enkele beperkingen op reizen naar en handelen met Cuba. Het handelsembargo - sinds 1962 - is nog altijd van kracht.

Zwarte lijst

En Cuba prijkt nog altijd op de zwarte lijst van landen die terrorisme sponsoren. Dat is het geval sinds 1982 toen Cuba marxistische rebellen had gesteund in Latijns-Amerika. Een steun die het Caraïbische land staakte aan het einde van de Koude Oorlog. De enige andere landen op de zwarte lijst zijn Iran, Syrië en Soedan. 

Voor het gesprek met Obama zei Castro in een speech dat het handelsembargo snel moet worden 'opgelost' en dat zijn land niet langer als terreursponsor mag worden gebrandmerkt. Voor dat laatste lijkt Obama alvast gewonnen, al is het niet duidelijk hoe snel de president zal handelen. Een schrapping van de zwarte lijst zou Cuba ontlasten van enkele financiële sancties.

Het embargo wordt een ander paar mouwen. Daarvoor heeft Obama de steun nodig van de Republikeinen in het Congres. Republikeinen die de president verwijten te snel te gaan zonder dat Cuba nog maar één politieke hervorming heeft doorgevoerd.


Obama noemde het nieuwe Amerikaanse beleid een 'ommekeer' voor de hele regio. 'Het feit dat president Castro en ik hier vandaag zijn, is een historische gebeurtenis.'

'Het was hoog tijd dat ik hier sprak in naam van Cuba', zei Castro nog tijdens zijn toespraak, de eerste ook voor een Cubaans staatshoofd op een Amerikatop - het land was niet uitgenodigd voor de vorige zes edities. De president haalde ook uit naar de geschiedenis van Amerikaanse interventies in zijn land, maar voegde eraan toe dat hij Obama niets kwalijk neemt. 'Obama is een oprecht man.'

Raúl Castro (midden links) en Barack Obama schudden elkaar de hand. ©EPA

Obama zei dat de VS 'zich niet zullen laten opsluiten door het verleden', nu ze inzetten op het normaliseren van de banden met Cuba. 'Ik ben niet geïnteresseerd in het voeren van gevechten die begonnen voor ik geboren werd.'

Obama en Castro hadden elkaar in december 2013 al eens kort ontmoet in Johannesburg, tijdens de begrafenis van Nelson Mandela. Ook toen hebben de twee elkaar de hand geschud.

Voor de top van de Amerikaanse landen in Panama van start ging, nam Obama deel aan een forum van middenveldorganisaties uit Latijns-Amerika en de Caraïben. Daar ontmoette de president de Cubaanse dissidenten Manuel Cuesta Morúa, Laritza Diversent en nog dertien andere activisten. De staatshoofden van Costa Rica en Uruguay waren daarbij aanwezig.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud