Obama mag 1.100 miljard dollar spenderen

©Reuters

De Amerikaanse overheid mag dit begrotingsjaar, dat eind september eindigt, 1.100 miljard dollar uitgeven. Dat is een lelijke streep door de rekening van de populistische Tea Party en conservatieve Republikeinen.

Met een overtuigende meerderheid keurde het Huis van Afgevaardigden een uitgavenpakket van 1.100 miljard dollar (ruim 800 miljard euro) goed voor het lopende begrotingsjaar. 359 parlementsleden stemden voor, 67 drukten op het neenknopje.

De wettekst van 1.582 pagina's was pas twee dagen geleden neergelegd, zodat de parlementsleden niet echt een grondige studie hebben kunnen verrichten. De turf gaat nu naar de Senaat. Daar zal hij zonder probleem goedgekeurd worden omdat de Democraten van president Barack Obama er in de meerderheid zijn.

In het Huis van Afgevaardigden domineert de Republikeinse oppositie. Net daarom is de uitslag van de stemming zo opvallend: 166 Republikeinen stemden voor, 64 tegen.

Strijdbijl

Het was een signaal dat de Republikeinse partij voorlopig de strijdbijl heeft begraven. De afgelopen tijd ging ze fel te keer tegen Obama's beleid, dat ze bestempelde als 'spilziek'.

De Republikeinen kozen voor de obstructie onder zware druk van de Tea Party, een groepering van aartsconservatieve activisten die de rol van de overheid zoveel mogelijk willen terugdringen.

Conservatieve actiegroepen reageerden donderdag verbolgen op het uitgavenpakket, en op de Republikeinse steun daarvoor. 'Heeft het Congres dan niets geleerd van de ramp van Obamacare?', vroeg Jenny Beth Martin, boegbeeld van de Tea Party Patriots.

Martin liet doorschemeren dat 'dissidente' Republikeinen afgerekend zullen worden op hun steun voor Obama. 'We hebben parlementsleden nodig die zich aan hun beloftes houden, de burgers verdedigen en Amerikanen beschermen van Washingtons mentaliteit van belasten, lenen, uitgeven, uitgeven, uitgeven, uitgeven.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud