Advertentie
Advertentie

Obama noemt Trumps aanpak Dreamers 'wreed'

Amerikaans president Donald Trump. ©AFP

Zo'n 800.000 kinderen van illegale migranten dreigen gedeporteerd te worden naar een land waar ze vaak nooit geweest zijn.

Zoals verwacht maakt Amerikaans president Donald Trump een einde aan de 'Deferred Action for Childhood Arrivals' (DACA). Dat is een presidentieel decreet waarmee zijn voorganger Barack Obama sinds 2012 de 'Dreamers', zowat 800.000 kinderen van illegale migranten die vaak al hun hele leven in de Verenigde Staten wonen, beschermde tegen deportatie en hen een kans bood op legaal werk en onderwijs.

Opengrenzenbeleid

'Om een wettelijk migratiesysteem te hebben dat de nationale belangen dient, kunnen we niet iedereen toelaten die hier zou willen komen. Dat opengrenzenbeleid heeft het Amerikaanse volk verworpen', zei Trumps minister van Justitie Jeff Sessions dinsdagmiddag.

Trump werd vorig jaar verkozen met zijn snoeiharde migratiestandpunten. Zo wil hij een muur bouwen langs de Mexicaanse grens en voerde hij een - weliswaar juridisch gecontesteerde - visumban in voor inwoners van zes moslimlanden. Het lot van de 'Dreamers', die nu dreigen gedeporteerd te worden naar een land waar ze vaak nooit voet hebben gezet, oogst echter veel sympathie in de VS.

Parlementaire splijtzwam

Trump, die naar verluidt erg worstelde met de kwestie, schuift de hete aardappel nu door naar het parlement, dat tot 5 maart, als DACA afloopt, de tijd heeft om een oplossing te vinden. Dat dreigt evenwel een nieuwe splijtzwam te worden voor zijn Republikeinse partij, die er deze zomer al niet in slaagde een alternatief te vinden voor Obama's gezondheidszorg.

Gematigde Republikeinse parlementsleden, zoals voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan, willen de 'Dreamers' in de VS laten wonen. Migratiehardliners daarentegen vinden dat Trump niet ver genoeg gaat door een overgangsperiode van zes maanden in te stellen. Zij hoopten dat de president een onmiddellijke deportatie van de Dreamers zou aankondigen.

Geen aanvragen meer

Tot 5 maart kunnen de Dreamers wel geen aanvraag meer indienen om in aanmerking te komen voor 'DACA'. Zij die dat wel al deden, zijn ook maar tijdelijk uit de zorgen, omdat Obama's decreet maar voorzag in twee jaar bescherming. Daarna moest telkens een nieuwe aanvraag, die telkens 495 dollar kost, ingediend worden.

Obama

In een lange post op Facebook heeft Obama dinsdagavond uitzonderlijk gereageerd op zijn opvolger, in uitzonderlijk kritische bewoordingen ook. Hij noemt Trumps beslissing de 'Dreamers' niet langer te beschermen 'verkeerd', 'zelfvernietigend' en 'wreed'. Trumps 'politieke beslissing' is volgens Obama 'tegengesteld aan onze Amerikaanse geest', en is gespeend van 'fundamenteel fatsoen'.

Hij roept Trumps partijgenoten in het Congres dan ook op 'met morele urgentie' een alternatief uit te dokteren 'die deze jonge mensen en onze toekomst beschermt'.

Silicon Valley

Eerder hadden ook 350 bedrijfsleiders hun steun aan de Dreamers geuit. In een open brief aan Trump vroegen ze DACA niet af te schaffen. Het ging vooral om CEO's uit Silicon Valley, zoals Mark Zuckerberg (Facebook), Jeff Bezos (Amazon), Tim Cook (Apple) en Satya Nadella (Microsoft). Maar ook beleggersgoeroe Warren Buffett en de CEO's van onder meer Visa, Wells Fargo en Levi Strauss ondertekenden de brief.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud