Obama: 'We hebben nog geen strategie'

Obama was hard voor zijn Russische collega. ©REUTERS

'We hebben nog geen strategie'. Dat is de opmerkelijke bekentenis van Barack Obama, toen een journalist de Amerikaanse president vroeg naar de strategie om het gevaar van Islamitische Staat (IS) in het Midden-Oosten in te dammen.

President Obama lichtte donderdagavond in de perszaal van het Witte Huis zijn buitenlands beleid toe. Het ging er over Oekraïne, maar evenzeer over de strijd tegen de strijders van de Islamitische Staat in Irak en Syrië.

Obama herhaalde zijn stelling dat de luchtaanvallen, die al even aan de gang zijn tegen de Islamitische Staat in Irak, hun vruchten zullen afwerpen. Het is de prioriteit van Obama om de winsten van IS in Irak, die het de voorbije maanden maakte, 'volledig uit te wissen'. Dat zal tijd kosten, erkende Obama, en de luchtinterventie van de Verenigde Staten alleen zal niet volstaan. 

Het is om die reden dat Obama zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry naar het Midden-Oosten heeft gestuurd om daar regionale steun te zoeken tegen de jihadisten van de Islamitische Staat. Obama blijft ook de nodige militaire opties overwegen, maar zit daarvoor eerst nog samen met zijn nationaal veiligheidsteam.

'Ik wil de kar hier niet voor het paard spannen. We hebben nog geen strategie', zo verwoordde de president het bijzonder onhandig (rond de 11de minuut op video hieronder), toen een NBC-journalist hem vroeg of hij toestemming van het Congres nodig heeft vooraleer de Amerikanen ook in Syrië IS kunnen achternagaan.

Die ene zin leefde prompt een eigen leven op de Amerikaanse nieuwssites. The Washington Post noemt het 'zelden gezien' dat een Amerikaans president zo expliciet erkent (nog) geen strategie te hebben. 

Obama kwam ook terug op de escalatie in Oekraïne donderdag. De Oekraïense regering en de Navo beweerden donderdag allebei bewijzen te hebben dat er Russische militairen meevechten in het oosten van Oekraïne. Volgens de Navo zouden er 'meer dan 1.000 Russische militairen' mee onrust zaaien in het oosten van het land. 

Voor de Amerikaanse president is het duidelijk waar de schuldige zit. 'Rusland is verantwoordelijk voor het geweld in het oosten van Oekraïne. Zij sponsoren, trainen en steunen de pro-Russische rebellen.' Hij schaarde zich zo andermaal volledig aan de kant van de Oekraïense autoriteiten. Volgende maand komt de Oekraiense president Petro Porosjenko op bezoek in het Witte Huis. 'Dat Rusland geïsoleerd is, heeft het volledig aan zichzelf te wijten', besloot Obama koel. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud