Obama: 'We moeten veranderen'

Barack Obama zondag op de wake voor de slachtoffers in het Amerikaanse stadje Newtown. ©REUTERS

'We kunnen dit niet meer tolereren. We moeten veranderen.' In een toespraak in het Amerikaanse stadje Newtown, waar vrijdag een dolle schutter een school binnentrok, heeft president Barack Obama omfloerst te kennen gegeven dat er een nieuwe wapenwet moet komen.

Twintig kinderen en zeven volwassenen. Dat is de dodentol van de slachting die ene Adam Lanza vrijdag aanrichtte op een basisschool in Newtown in de Amerikaanse staat Connecticut. 

De schietpartij doet de discussie over de wapenwetgeving in de VS weer in alle hevigheid oplaaien. In de VS geeft het tweede amendement van de grondwet - nota bene te boek gesteld in 1791 - burgers het recht om wapens te bezitten én te dragen.

Vrijdag zei Obama al dat de VS 'al te veel drama's als dat in Newtown hebben meegemaakt', een uitspraak die toen al geïnterpreteerd werd als een signaal dat de Democraat voorstander is van een nieuwe wapenwet. 

Gisteren zette hij die boodschap nog wat kracht bij met een speech in Newtown. 'We blijven als natie met enkele moeilijke vragen zitten', zei Obama. 'Zorg dragen voor onze kinderen is onze eerste opdracht. Als we dat niet goed doen, doen we niets goed. Daarop worden we als samenleving afgerekend.' 

'Kunnen we als natie zeggen dat we op dat vlak onze verplichtingen nakomen? Kunnen we eerlijk zeggen dat we genoeg doen om onze kinderen tegen het kwade te beschermen? (...) Het antwoord is nee. We doen niet genoeg. En we zullen moeten veranderen.' 

Of het snel tot een nieuwe wapenwet in de VS komt, is maar zeer de vraag. De linkervleugel van de Democraten is dan wel voor, de rechter is dat niet, net zo min als het grootste deel van de Republikeinen.

Burgemeester van New York Michael Bloomberg, ex-Republikein en vandaag onafhankelijk politicus, is alvast hevig voorstander. In een scherp interview met 'Meet the Press' van NBC zei Bloomberg dat Obama het zich niet kan permitteren niets te doen. 'Anders sterven in zijn tweede ambtstermijn 48.000 Amerikanen door illegale vuurwapens. Dat is grosso modo evenveel als er in de hele Vietnam-oorlog sneuvelden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud