Obama wil hogere belasting voor rijken

De Amerikaanse president Barack Obama sprak maandag vanuit het Witte Huis - Foto Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama wil rijkere gezinnen vanaf volgend jaar meer belastingen laten betalen. Het is de openingszet van een gigantische fiscale knoop die de Amerikaanse politiek voor nieuwjaar moet ontwarren, zoniet dreigen zware economische gevolgen.

Obama deed het voorstel maandag vanuit de East Room van het Witte Huis. Om zijn woorden voor de camera's kracht bij te zetten, nodigde hij als publiek voor de speech Amerikanen uit de middenklasse uit die van de maatregel zouden profiteren.

Concreet stelt Obama voor om de tijdelijke belastingverlagingen die zijn voorganger George W. Bush doorvoerde, met een jaar te verlengen voor gezinnen die minder dan 250.000 dollar verdienen. Wie meer verdient, zal zijn tarieven wel zien toenemen vanaf 1 januari. Zo zouden de rijkste Amerikanen opnieuw hetzelfde tarief betalen als onder de Democratische president Bill Clinton in de jaren 90.

2.200 dollar

Volgens het Witte Huis zouden middenklassegezinnen zonder verlenging van de lagere tarieven volgend jaar gemiddeld 2.200 dollar meer moeten betalen. 'Wat ik voorstel is niet radicaal. Republikeinen en Democraten zijn het erover eens om belastingen voor de middenklasse niet te verhogen. Laat ons nu overeenkomen om daar ook iets aan te doen.'

Het initiatief van Obama is de eerste zet in een debat dat de rest van het jaar zal domineren. De kans dat de Republikeinse oppositie instemt met Obama's idee, is zo goed als nihil. De Republikeinen willen de lagere tarieven over heel de lijn verlengen, en dus ook de rijken sparen. In hun ogen is de economie te zwak om de bevolking hogere belastingen op te leggen.

'Wat Obama voorstelt betekent een belastingverhoging voor miljoenen families en zelfstandigen', luidde de repliek van Andrea Saul, de woordvoerster van Mitt Romney. 'De president heeft geen idee hoe hij de middenklasse moet helpen.'

Schuldplafond

Oorspronkelijk zouden de Bush-tarieven eind 2010 al aflopen. Obama kwam toen met de Republikeinen tot een compromis om ze met twee jaar te verlengen voor alle lagen van de bevolking. Het Witte Huis laat verstaan dat de president niet van plan is om dat te herhalen. De rijken moeten extra bijdragen, oordeelt Obama.

Samen met de tijdelijke belastingverlagingen van Bush lopen op het einde van het jaar nog een reeks fiscale maatregelen op hetzelfde moment af, zoals steun voor werklozen en een belastingverlaging voor werkgevers. Tegelijk schieten automatische besparingen in tal van sectoren in gang, een rechtstreeks gevolg van de discussie over het schuldplafond van een jaar geleden. 

Recessie

De Amerikaanse schatkist dreigt binnenkort overigens opnieuw op dat plafond te botsen. De samenloop van al die omstandigheden hangt als een zwaard boven Washington, waar Republikeinen en Democraten amper nog aan compromissen toekomen. Als de politiek niets doet, kunnen de gevolgen echter groot zijn. Economen waarschuwen ervoor dat zonder compromis over die 'fiscale klif' de Amerikaanse economie weer in een recessie kan verzeilen. De media spreken over 'Taxmageddon'.

Voor de verkiezingen van 6 november gebeurt er zeer waarschijnlijk niets. Maar met het voorstel introduceert Obama wel opnieuw de sociale verschillen als verkiezingsthema in de presidentiële campagne. Hij wil aan kiezers het verschil tussen zijn visie en die van tegenstander Mitt Romney duidelijk maken.

De Republikeinse tegenstanders van Obama verwijten de president pure politieke retoriek. Vrijdag moest Obama nog een tegenvallende economische barometer incasseren in de vorm van een zwak rapport over de arbeidsmarkt. De Republikeinen zien in het voorstel van vandaag een poging om een bocht te maken rond de echte inzet van de verkiezingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud