Obamacare boekt eerste succes

De Amerikaanse president Barack Obama en vicepresident Joe Biden in de tuin van het Witte Huis dinsdag. ©Reuters

Meer dan 7 miljoen Amerikanen hebben het afgelopen half jaar dankzij Obamacare een ziekteverzekering kunnen afsluiten. Daarmee boekt de grootschalige hervorming eindelijk een eerste succes.

Van onze correspondent in New York

Tussen 1 oktober, de dag dat Obamacare van start ging, en maandag 31 maart om middernacht hebben minstens 7,041 miljoen Amerikanen zich onder Obamacare aangesloten bij een ziekteverzekering. Dat meldde Jay Carney, de woordvoerder van het Witte Huis dinsdag. 'Ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat we de verwachtingen van iedereen hebben overtroffen', zei Carney.

Vanuit de Rose Garden van het Witte Huis gaf president Barack Obama zelf toelichting bij de cijfers. 'Nee, de wet heeft ons defect systeem van gezondheidszorg niet hersteld. Maar hij heeft het wel een pak beter gemaakt. In de eerste zes maanden hebben we een grote stap vooruit gezet. Het aantal Amerikanen met verzekering is gestegen, en de kosten voor gezondheidszorg stijgen minder snel.'

'Dankzij deze wet kennen miljoen burgers nu de economische veiligheid van een ziekteverzekering, iets wat ze enkele jaren geleden niet kenden. Dat is iets om trots op te zijn, los van je politieke voorkeur, los van je mening over mij, los van je mening over deze wet. Dit is goed voor onze economie en goed voor ons land. Er is geen reden om de klok terug te draaien.'

31 maart was de laatste dag van de eerste inschrijvingsperiode en mede dankzij een grootschalige promocampagne van de regering-Obama en supporters van de president sloten velen zich nog op het laatste moment aan. 

Reclame

Obama en zijn entourage kozen voor nichemedia en gerichte reclamespots om Obamacare de voorbije weken extra aan te prijzen. Zo maakte basketbalster LeBron James reclame voor Obamacare terwijl het land in de ban is van de finales van het basketbalseizoen op universitair niveau. Obama passeerde ook bij komiek Zach Galifianakis specifiek om de verzekeringswet een duw in de rug te geven.

Daarmee heeft Obamacare een doel bereikt dat een half jaar geleden weinigen nog voor ogen hielden. De uitrol van de ziektezorgwet was een lijdensweg voor het Witte Huis die de populariteit van de president naar een dieptepunt duwde. Het spoorde de Republikeinse oppositie en de conservatieve media ertoe aan om hun verzet tegen zoveel overheidsbemoeienis nog aan te scherpen. Maar na alle retoriek blijkt Obamacare dan toch te werken. 7 miljoen inschrijvingen na de eerste zes maanden was namelijk het aantal dat de regering en onafhankelijke waarnemers voorop hadden gesteld.

Subsidies

Obamacare is een massieve hervorming van het ziekteverzekeringsstelsel in de Verenigde Staten. Het moet via subsidies en een meer transparante markt een groot deel van de ongeveer 40 miljoen Amerikanen die geen polis van hun werkgever krijgen, aan een betaalbare ziekteverzekering helpen. Via een openbare website, www.healthcare.gov, kunnen Amerikanen verschillende types verzekering vergelijken, hun bijstand berekenen, en een private polis afsluiten. 

Maar die website functioneerde aanvankelijk abominabel slecht. Op de laatste dag lag hij opnieuw geruime tijd plat. Bovendien bleek dat sommige Amerikanen hun bestaande polis (en bijbehorende arts) niet konden behouden omdat die niet strookte met de nieuwe wet. En dat terwijl Obama eindeloos had herhaald dat niemand van dokter hoefde te veranderen. Het dwong de president tot excuses. 

Boete

Nu kan Obama, die zijn wet vier jaar geleden ondertekende, eindelijk uitpakken met een eerste succes. Al past ook nog voorbehoud bij de cijfers. Het is voorlopig onduidelijk hoeveel van die ruim 7 miljoen ingeschreven Amerikanen al daadwerkelijk hun premies betaald hebben, en hoe de verhouding tussen jongeren en ouderen of gezonde en zieke mensen eruitziet. Een juiste balans is nodig om het systeem te doen slagen. 

Inschrijven kan trouwens nog altijd, maar wie dat na 31 maart doet, betaalt een beperkte boete.

Het is afwachten wat de politieke gevolgen hiervan zijn. Over zeven maanden vinden tussentijdse Congresverkiezingen plaats, waarbij de Republikeinen de Senaat hopen te veroveren, en de afkeer van Obamacare is een centraal campagnepunt. Zelfs Democraten durfden er maar amper hun steun over uitspreken, zo toxisch was Obamacare. Als de eerste positieve resultaten binnen zijn, wordt dat wellicht anders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud