Omstreden oliepijpleiding tussen VS en Canada definitief begraven

In 2014 voerden tegenstanders actie tegen de pijpleiding aan het Witte Huis. ©AFP

Na een jarenlange strijd bergt TC Energy zijn plannen op voor de controversiële Keystone XL-oliepijplijn tussen Canada en de Verenigde Staten. De blokkering door de Amerikaanse president Joe Biden gaf de definitieve doodsteek.

'Na een volledig onderzoek van zijn opties en in overleg met zijn partner, de regering van de Canadese provincie Alberta, heeft TC Energy vandaag bevestigd dat het een einde maakt aan de plannen voor Keystone XL', stelt het bedrijf in een persbericht. Met het project - na twaalf jaar een symbooldossier in de strijd tegen de klimaatopwarming - was 9 miljard dollar gemoeid.

De geplande pijplijn van ruim 1.900 kilometer lang zou olie vanuit de Canadese teerzanden naar de Amerikaanse staat Nebraska vervoeren. Omdat de lijn dwars door kwetsbaar natuurgebied loopt, trokken milieuorganisaties en lokale indianenstammen ten strijde tegen het project. Bij de inheemse Amerikanen bestond de vrees dat lekkages het drinkwater en het milieu zouden aantasten.

Politieke strijd

Aan de beslissing van het Canadese energiebedrijf gaat een hele geschiedenis vooraf. Uit ecologische overwegingen verwees Democratisch president Barack Obama de plannen in 2015 naar de prullenbak. Amper twee dagen na zijn aantreden draaide de Republikeinse president Donald Trump die beslissing in 2017 terug. Voor de Republikeinen overheerste de overweging dat het project duizenden jobs zou creëren.

Dit is een mijlpaal in de strijd tegen de klimaatcrisis.
Jared Margolis
Center for Biological Diversity in de VS

Nadat een rechter in de Amerikaanse staat Montana de pijpleiding de wacht had aangezegd, gaf Joe Biden tijdens de verkiezingscampagne aan dat hij het project niet genegen was. Op zijn eerste dag in het Witte Huis ondertekende de nieuwe president een uitvoerend bevel om de vergunning in te trekken. Voor TC Energy zat er niets anders meer op dan de stekker uit Keystone XL te trekken.

'Dit is een mijlpaal in de strijd tegen de klimaatcrisis', zegt Jared Margolis, een advocaat bij het Center for Biological Diversity. Toch levert de beslissing Biden ook kritiek op. Tegenstanders pikken het niet dat hij het verzet opgeeft tegen Nord Stream 2 (de gaspijplijn tussen Duitsland en Rusland), terwijl hij in eigen land een gelijkaardig project keldert. Een groep Republikeinse senatoren duwt op dat punt en eist dat de regering instaat voor het banenverlies.

Terug in de tijd

Lees hier de reportage die onze man in de Verenigde Staten in 2012 maakte over de omstreden pijplijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud