Onderzoekscommissie naar bestorming Capitool

Bij de bestorming van het Capitool vielen vijf doden. ©REUTERS

Ruim vier maanden na de bestorming van het Amerikaanse parlement komt er een onderzoekscommissie. Democraten en Republikeinen raakten het daar vrijdag over eens.

Na lange onderhandelingen zijn de Democraten van president Joe Biden en de Republikeinse oppositie het vrijdag eens geraakt over een onderzoek naar de bestorming van het Capitool in Washington DC. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat moeten het compromis nog wel formeel goedkeuren.

Op 6 januari bestormde een groep aanhangers van toenmalig president Donald Trump het parlementsgebouw. Op dat moment werd daar de verkiezingsuitslag officieel vastgelegd. Alle leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden moesten vluchten en er vielen vijf doden.

De consensus groeit dat we een onafhankelijke onderzoekscommissie moeten oprichten.
Bennie Thompson
Voorzitter commissie-Binnenlandse Veiligheid

'De consensus groeit dat de aanval van 6 januari zo complex is en van nationaal belang is dat we een onafhankelijke onderzoekscommissie moeten oprichten', zei Bennie Thompson, de Democratische voorzitter van de commissie voor Binnenlandse Veiligheid van het Huis van Afgevaardigden.

Dagvaarden

De commissie krijgt tien leden, vijf Democraten en vijf Republikeinen. Zij krijgen vergaande bevoegdheden en kunnen mensen dagvaarden. Het is niet duidelijk of ook Trump wordt opgeroepen. Volgens critici had hij in een toespraak voor het Capitool zijn aanhangers opgeroepen het gebouw aan te vallen.

Het akkoord over de onderzoekscommissie komt een dag nadat de Republikeinse partij afrekende met Liz Cheney, een van de felste critici van Trump. Cheney was de nummer drie van de partij in het Huis van Afgevaardigden maar werd donderdag gedegradeerd. Cheney had Trump aangewezen als verantwoordelijke voor de bestorming en had ook voor diens afzetting gestemd.

Verantwoordelijkheid

Het eindrapport moet eind dit jaar klaar te zijn. De onderzoekscommissie moet ook aanbevelingen doen over een betere bescherming van het parlementsgebouw. 'Niets doen is geen optie', zei Thompson. 'Met deze commissie willen we onze verantwoordelijkheid nemen en uitzoeken hoe we het Capitool veiliger kunnen maken.'

In april verscheen al een vernietigend rapport over de werking van de politiemacht van het Capitool (USCP). Ondanks waarschuwingen voor geweld kregen de agenten niet alle middelen om een aanval af te slaan. De politie kreeg de instructies om geen gebruik te maken van de meest agressieve methodes om de mensenmassa in toom te houden, zoals verdovingsgranaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud