Advertentie
Advertentie

Onverwacht meer jobs in VS

©AFP

De Amerikaanse economie heeft in mei meer jobs gecreëerd dan verwacht en de stijging van de lonen versnelde. Het sterk herstel van de arbeidsmarkt doet de dollar, langetermijnrente en aandelenkoersen stijgen.

Het aantal banen in de VS steeg met 280.000. Dat is bijna een kwart meer dan de verwachte 226.000 en het grootste aantal in vijf maanden. Ondanks de toename van de werkgelegenheid groeide ook de werkloosheid. De werkloosheidsgraad steeg onverwacht met 0,1 procentpunt naar 5,5 procent, omdat de beroepsbevolking toenam.

De stijging van de werkgelegenheid sijpelt door in de loonontwikkeling. Het gemiddelde uurloon steeg met 0,3 procent maand op maand in plaats van de voorspelde 0,2 procent. Jaar op jaar steeg het uurloon met 2,3 procent. Dat is de grootste toename in bijna twee jaar.

De duidelijke verbetering van de arbeidsmarkt geeft aan dat de Amerikaanse economie opleeft na een zwak eerste kwartaal. De economische activiteit daalde in het eerste kwartaal met 0,7 procent op jaarbasis. De krimp van de economie was te wijten aan de stijging van de dollar, stakingen en slecht weer.

De flinke stijging van de werkgelegenheid effent het pad voor een renteverhoging later dit jaar. De Amerikaanse centrale bank (Fed) vergadert op 17 juni, maar economen verwachten dat de Fed pas in september de rente zal optrekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud