Advertentie
netto

Openbaar aanklager Mueller: 'Trump werkte niet samen met Rusland'

Openbaar aanklager Robert Mueller ©AFP

Amerikaans president Donald Trump heeft niet samengewerkt met de Russen om de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Dat blijkt uit het langverwachte eindrapport van speciale aanklager Robert Mueller.

Mueller stuurde zijn eindconclusies vrijdag naar de minister van Justitie, William Barr. Zondag gaf Barr enkele conclusies uit het rapport vrij.

Volgens Mueller was de campagne van Trump niet gecoördineerd met de Russen om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Verder spreekt het rapport zich niet uit of Trump justitie heeft gehinderd, maar het pleit hem ook niet vrij. Volgens de openbaar aanklager is er onvoldoende bewijs om te stellen dat Trump justitie heeft gehinderd.

De reactie van Trump op de resultaten liet niet lang op zich wachten. 'Geen collusie, geen obstructie, volledig en totaal VRIJGEPLEIT. KEEP America GREAT!', klonk het triomfantelijk op Twitter. Volgens Trump was het Rusland-onderzoek een beschadigingsoperatie die mislukt is. Vooraleer hij aan boord ging van het regeringsvliegtuig noemde hij het 'beschamend' dat een land dit moet meemaken, 'dat jullie president dit moest meemaken'.

Met zijn team onderzocht Mueller twee jaar lang of er geheime afspraken bestonden tussen het campagneteam van Donald Trump en de Russische autoriteiten. Over die vermoedelijke 'collusie' deden allerlei geruchten de ronde. Moskou zou hebben geprobeerd de presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Ook werd onderzocht of president Trump, die FBI-baas James Comey ontslagen heeft, justitie gehinderd heeft. Het onderzoek leidde tot meer dan dertig aanklachten. Zes daarvan waren gericht tegen personen uit Trumps omgeving.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud