M/V van de dag

Oprichter sociaal netwerk Parler deelt in succes en klappen van Trump

John Matze (r.) is een veelgevraagde gast bij de 'Trump-zender' Fox News, hier in het programma van de talkshowhost Laura Ingraham. ©ZUMAPRESS.com

De oprichter van het sociaal medium Parler surfte mee op de golf van het trumpisme. Zijn concurrenten slaan hem nu in de ban.

‘Wie een tijger berijdt, wordt er vroeg of laat door opgegeten.' Die beeldspraak gebruikten verschillende waarnemers de voorbije dagen om aan te klagen dat Republikeinse politici die jaren hand- en spandiensten hebben verleend aan de Amerikaanse president Donald Trump een autoritair monster hebben gecreëerd dat hen nu dreigt op te slokken.

©EPA

Dat zou je ook kunnen toepassen op John Matze, de oprichter en CEO van het sociale netwerk Parler. Die twee jaar oude app staat bekend als het alternatieve Twitter en maakte handig gebruik van de onvrede van Trump en zijn aanhangers over de ‘censuur’ op Twitter en Facebook om massaal gebruikers aan te trekken. Maar na de bestorming van het Capitool door rechtse extremisten vorige week is Parler net als Trump kop van Jut.

Nadat eerst Google en daarna Apple Parler uit hun appwinkels hadden gegooid, deelde Amazon zondagavond de genadestoot uit. Amazon Web Services, de hostingpoot van Amazon, zette de samenwerking met Parler stop, waardoor het bedrijf geen servers meer heeft om zijn website en app te hosten. Parler verwacht een hele tijd buiten strijd te zijn. Een platform met miljoenen gebruikers - 15 miljoen volgens Matze - zet je niet even snel naar een andere hostingdienst over.

Hypocrisie

De techreuzen rechtvaardigen hun beslissing met het argument van de nationale veiligheid. Parler zou een vrijplaats zijn voor extremistische en gewelddadige praat. Helemaal ongelijk hebben ze niet, maar evengoed druipt de hypocrisie ervan af. Niet alleen was dat al veel langer bekend, bovendien bulkt het ook op hun platformen van de haatboodschappen en de oproepen tot geweld.

‘Parler werd niet gebruikt om de aanval te coördineren. Dat gebeurde op Facebook-pagina’s’, schreef Matze op LinkedIn, het enige klassieke sociale medium waar hij op te vinden is. ‘Maar de media willen een zondebok, en Parler komt ze politiek goed uit.’ De echte reden voor de ban is volgens hem dat big tech van een vervelende concurrent af wil.

Libertair

Hoe het met Parler ook afloopt, de 27-jarige Matze heeft een heldenstatus gekregen aan de rechterkant van de Amerikaanse samenleving. Als zelfverklaarde libertair is hij ervan overtuigd dat er geen grenzen mogen zijn aan de vrijheid van meningsuiting. Uit een recent interview met Forbes blijkt wel dat de techondernemer ermee worstelt. Op de vraag of het n-woord op Parler toegelaten is, antwoordde hij eerst ‘dat hangt af van de context’. Even later zei hij: ‘Alleen als iemand anders daar heel erg door geschokt zou zijn.'

De oprichter van Parler vond al snel een symbiose met de politieke rechterzijde, die op zoek was naar een alternatief voor de bestaande socialemediaplatformen. De Trump-campagne en de wapenlobbygroep NRA vonden er een spreekbuis, net als Trumps advocaat Rudy Giuliani en zoon Eric Trump.

Rebekah Mercer

Matze was zijn zakenmodel, waarbij hij reclamegeld wil aantrekken met de hulp van influencers, nog volop aan het uittekenen. Rebekah Mercer, de dochter van de bekende rechtse investeerder en donor Robert Mercer, ondersteunt het bedrijf financieel.

Parler is het eerste bedrijf van Matze, die in 2014 als computerwetenschapper afstudeerde aan de universiteit  van Denver. Een van de vele korte jobs die hij in de jaren daarna uitoefende, was die van software-ingenieur bij Amazon Web Services. Hij is gehuwd en heeft een kind met de  Russische Alina Mukhutdinova, die hij in Las Vegas ontmoet zou hebben.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud