Advertentie

Orkanen teisteren Amerikaanse arbeidsmarkt

Geblokkeerde auto's op een overstroomde snelweg bij de Texaanse stad Houston. ©AFP

Het aantal banen in de VS is in september voor het eerst in zeven jaar gedaald, omdat twee orkanen de economie ontwrichtten. Economen zien de arbeidsmarkt snel herstellen.

De orkanen Harvey en Irma, die vooral Texas en Florida teisterden, hadden eind augustus en in september een grote impact op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het maandelijkse jobrapport van het ministerie van Arbeid.

Het aantal arbeidsplaatsen zakte in september met 33.000 na een stijging met 169.000 in augustus. Economen hadden 80.000 extra banen voorspeld. Vooral de werkgelegenheid in de sector vrije tijd kreeg klappen.

Anderhalf miljoen Amerikanen bleef thuis als gevolg van het slechte weer. Dat is het grootste aantal sinds 1996. Economen ramen dat de orkanen de economische groei in het derde kwartaal met minstens 0,2 procentpunt hebben gedrukt

Ondanks de vermindering van de werkgelegenheid zakte de werkloosheidsgraad met 0,2 procentpunt naar 4,2 procent, het laagste peil sinds 2001. Dat is opmerkelijk, want de beroepsbevolking nam flink toe.

De gelijktijdige daling van de werkgelegenheid en werkloosheid is een gevolg van de twee verschillende peilingen die het ministerie gebruikt als bron voor zijn cijfers. Beleggers focussen doorgaans op de cijfers van de werkgelegenheid, omdat die meer betrouwbaar zijn. Volgens de overheid hadden de orkanen een impact op de werkgelegenheidscijfers maar niet op de cijfers van de werkloosheid.

Lonen stijgen sneller

Behalve de daling van de werkloosheid bevat het jobrapport op het eerste gezicht nog goed nieuws. De stijging van het gemiddeld uurloon versnelde naar 2,9 procent jaar op jaar, versus 2,6 procent. De geringe toename van de lonen was tot dusver een van de redenen waarom de inflatie lager bleef dan de doelstelling van 2 procent.

Maar het is misschien voorbarig om optimistisch te zijn over de loonontwikkeling. Economen merken op dat de orkanen vooral laagbetaalde jobs tijdelijk hebben doen verdwijnen. De snellere stijging van het gemiddelde uurloon kan dus een puur statistisch fenomeen zijn. ING-econoom James Knightley heeft een positievere kijk. 'Het is mogelijk dat de sterke arbeidsmarkt eindelijk leidt tot meer inflatoire druk.'

Sommige economen waarschuwen om niet teveel belang te hechten aan het nieuwe jobrapport. 'Dit is meer een weerbericht dan een jobrapport', zegt Luke Hickmore van vermogensbeheerder Aberdeen Standard Investments.

Veel economen verwachten dat de Amerikaanse arbeidsmarkt en economie relatief snel herstellen. Ze voorspellen dat de heropbouw in Texas en Florida de groei en jobcreatie zullen stimuleren in het vierde kwartaal. 'Het globaal positieve verhaal van de arbeidsmarkt versterkt de argumenten voor een renteverhoging', beklemtoont Knightley. 'Een renteverhoging in december is waarschijnlijk.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud