'Parler waarschuwde FBI veelvuldig voor bestorming Capitool'

Bij de bestorming van het Capitool kwamen vijf mensen om het leven en raakten honderden mensen gewond. ©REUTERS

Parler, het sociale netwerk dat populair is bij Trump-aanhangers, zegt dat het de FBI ruim 50 keer waarschuwde voor geweld op 6 januari, toen het Capitool werd bestormd.

Het sociale netwerk Parler zegt dat het de FBI in de weken voor de bestorming van het Capitool afgelopen januari meer dan 50 keer heeft gewaarschuwd over gewelddadige content op het platform. Volgens het platform, dat vaak wordt omschreven als een rechtsere variant van Twitter, heeft het specifiek gewezen op bedreigingen richting het Amerikaanse parlementsgebouw.

'Facebook is niet verantwoordelijk voor de rellen'

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft ontkend dat zijn socialemediaplatform de weg heeft vrijgemaakt voor de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari. Donderdagavond kregen enkele techchefs tijdens een zware hoorzitting in het Congres een spervuur van kritiek te verduren over hun tekortkomingen bij het modereren van inhoud op hun platformen.

Net als Zuckerberg verschenen ook Twitter-baas Jack Dorsey en Google-topman Sundar Pichai voor een panel van het Amerikaanse Huis. Zuckerberg verwierp suggesties van politici dat Facebook verantwoordelijk was voor de rellen door misinformatie, haatzaaiende taal en online extremisme toe te laten op zijn platform.

Dat schrijft Parler donderdag in een brief aan Carolyn Maloney, een Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden uit de staat New York. Maloney leidt het comité dat het sociale netwerk onderzoekt. Ze had Parler op 8 februari verzocht om een reactie op het onderzoek naar de bestorming.

Trump-aanhangers

Parler werd opgericht in 2018 en telt 4 miljoen actieve leden. Het werd een geliefkoosde plek van rechtse conservatieven, waar openlijk complottheorieën gedeeld werden, en gedachtegoed vrij van censuur verspreid werd. In die hoedanigheid was het platform erg populair bij aanhangers van Donald Trump, tot januari de president van de VS.

Op 6 januari zou de overwinning van de Democraat Joe Biden bekrachtigd worden door het Amerikaanse parlement. Maar demonstranten kaapten de dag met een bestorming van het Capitool, waarbij vijf mensen om het leven kwamen en honderden mensen gewond raakten. Op Twitter alludeerde Trump al weken op 6 januari als de dag des oordeels. ‘Massaal protest in Washington D.C. op 6 januari! Het wordt wild!’, tweette hij op 19 december.

Maar ook op Parler werden duchtig berichten heen-en-weer gestuurd om de bestorming te organiseren. In de brief aan Maloney zegt het conservatieve platform dat het de FBI sinds december op de hoogte hield over gebruikers die tot geweld opriepen. De federale politiedienst zou onder meer zijn ingelicht over een gebruiker die dreigde 'te beginnen met het elimineren van mensen' op 6 januari. Een andere gebruiker riep op tot het verzamelen van een 'gewapende macht van meer dan 150.000 mensen'.

Tijdelijk offline

Sinds die bestorming ligt Parler onder vuur. Niet veel later verdween het platform omdat de webhost Amazon en andere partners hun medewerking staakten. Volgens hen deed Parler te weinig tegen oproepen tot geweld door gebruikers. Vorige maand kwam het bedrijf weer online met behulp van een Russisch technologiebedrijf.

Zelfs nadat de gewelddadige aanvallen ophielden, bleef Parler plichtsgetrouw en proactief berichten aan de FBI melden waarin gebruikers met bijkomend geweld dreigden.
Parler
Sociale netwerksite

'Zelfs nadat de gewelddadige aanvallen ophielden, bleef Parler plichtsgetrouw en proactief berichten aan de FBI melden waarin gebruikers met bijkomend geweld dreigden', schrijft het bedrijf in zijn brief.

FBI-inspecteurs hebben herhaaldelijk gezegd dat ze geen specifieke, geloofwaardige dreigementen hadden over geweld bij het Capitool op 6 januari en dat ze informatie die ze hadden zo snel mogelijk hadden gedeeld met andere ordehandhavers.

'We hadden geen enkele aanwijzing dat honderden en honderden mensen het Capitool zouden binnenvallen', vertelde FBI-directeur Christopher Wray vorige week aan de Amerikaanse radiozender NPR.

De FBI heeft nog niet gereageerd op de brief van Parler.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud