Paul en Rubio bezorgen Tea Party eerste zeges

Met Rand Paul in Kentucky boekte de Tea Party-beweging een eerste overwinning in de Senaat (foto: Reuters)

De Republikeinse Senaatskandidaten Rand Paul en Marco Rubio hebben de conservatieve Tea Party-beweging de eerste grote zeges bezorgd door in Kentucky en Florida hun Democratische tegenstanders te verslaan. In Indiana heroverden Republikeinen een eerste Senaatszetel op de Democraten. De eerste resultaten tonen dat Republikeinen forse winsten zullen boeken bij de Amerikaanse stembusslag, al lijken de Democraten met weerwerk in 'strijdzetels' als Delaware en West Virginia de controle over de Senaat te kunnen houden.

Van onze correspondent in New York

De verkiezingsstrijd voor de Senaatszetel in Kentucky kreeg extra aandacht omdat het een belangrijke barometer van de impact van de Tea Party op deze verkiezingen zou zijn. Rand Paul zorgde in mei tijdens de Republikeinse voorverkiezingen voor een verrassing door de kandidaat van het Republikeinse establishment te verslaan.

Hij dankte zijn overwinning aan de fanatieke steun van de Tea Party. Republikeinen vreesden dat de vrij radicale standpunten van Paul onafhankelijke kiezers zouden kunnen afschrikken en zo Democraten alsnog de zege kunnen bezorgen. Zijn zege toont echter aan dat kiezers deze keer niet bevreesd zijn voor kandidaten met uitgesproken fiscaal-conservatieve standpunten.

Paul, de zoon van Republikeinse presidentskandidaat en libertariër Ron Paul, staat bekend als een overtuigde voorstander van een minimale overheid en beperkte overheidsuitgaven. Hij pleit onder meer voor een amendement bij de grondwet dat de federale overheid zou verplichten een begroting in evenwicht te hebben.

In Indiana haalde Dan Coats de Senaatszetel van de Democraat Evan Bayh binnen, die op pensioen gaat. Coats’ zege brengt Republikeinen een stap dichter bij de verhoopte meerderheid in de Senaat, waar 37 van de 100 zetels op het spel staan tijdens deze Congresverkiezingen. Republikeinen moeten tien zetels winnen om de meerderheid in de Senaat te claimen.

In Delaware wist Chris Coons alvast de schade voor de Democraten te beperken door Tea Party-kandidate Christine O’Donnell te verslaan. Haar nominatie ten nadele van het populaire Republikeinse Congreslid Michael Castle kostte Republikeinen een bijna gegarandeerde Senaatszetel in Delaware. De Democraten slaagden er met de populaire afscheidnemend gouverneur Joe Manchin ook in hun Senaatszetel in West Virginia te behouden. Met hun weerwerk in 'strijdzetels' als Delaware en West Virginia lijkt het er op dat de Democraten mogelijk de controle over de Senaat kunnen houden, zij het met een fors afgeslankte meerderheid.

Economie

Uit exitpeilingen blijkt dat Amerikanen zich vooral zorgen maken over de economie. Vooral de hardnekkig hoge werkloosheid belooft president Obama en zijn Democratische partij zwaar aangerekend te worden. Meer dan vier op tien kiezers zegt dat zijn of haar financiële situatie slechter is dan twee jaar geleden, toen Obama aan de macht kwam. Een meerderheid van de kiezers gelooft dat het land de verkeerde richting opgaat en dat Obama en het Congres hun job niet goed doen. Vier op tien zegt de Tea Party te steunen.

Eerste resultaten

Om half tien 's avonds in Washington, half drie 's nachts Belgische tijd hadden de Republikeinen al 109 zetels in het Huis binnen, waarvan ze er 12 op de Democraten veroverd hadden. De Republikeinen moeten minstens 39 zetels op de Democraten veroveren, om zo de vereiste 218 zetels voor een meerderheid te halen. De Democraten moesten het vooralsnog met 60 stellen, 266 van de 435 zetels waren nog te begeven. De televisiezender NBC voorspelt dat de Republikeinen uiteindelijk vlot een meerderheid zullen halen, met 238 zetels tegenover 197 voor de Democraten.

In de Senaat telden Democraten op dat vroege uur 47 zetels (-1, het verlies in Indiana), de Republikeinen 34 (+1). Maar daar zitten nog 19 zetels op de wip, vaak in bijzonder spannende races.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud