Advertentie
Advertentie

Paul Ryan wordt nummer drie van Amerikaanse politiek

Zijn belangrijkste taak wordt opnieuw bruggen te bouwen tussen de verschillende fracties die de Republikeinse partij verdelen. ©EPA

Paul Ryan, in 2012 nog de running mate van toenmalig presidentskandidaat Mitt Romney, is verkozen tot spreker in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij wordt zo een van de machtigste Amerikanen.

De Republikein kreeg 236 stemmen van de in totaal 435 leden van het Huis van Afgevaardigden. Dat betekent dat op een paar enkelingen na alle Republikeinen in het Huis voor Ryan hebben gestemd. De politicus wordt zo naast 'spreker van het Huis' ook de tweede in lijn – na de vicepresident - om de president op te volgen, mocht dat nodig zijn.

Er komt met de verkiezing een einde aan weken van discussie over wie John Boehner zou opvolgen. Die voormalige spreker kondigde eind vorige maand op te stappen na een rist conflicten met de rechts-conservatieve Tea Party-vleugel van zijn partij. Even leek het erop dat het Californische Congreslid Kevin McCarthy Boehner zou vervangen, maar hij trok zich op het laatste moment terug omdat ook hij te weinig steun kreeg van de Tea Party-leden.

Bij Ryan, die de staat Wisconsin vertegenwoordigt, zou dat iets beter moeten meevallen. Als fiscaal en budgettair specialist van de Republikeinen deelt hij vele van hun standpunten over minder overheidsbemoeienissen en lagere belastingen. Hij is als 45-jarige de jongste spreker in meer dan 100 jaar.

Zijn verkiezing is best opmerkelijk, want Ryan had meermaals laten verstaan dat hij niet geïnteresseerd was in de job. Zijn belangrijkste taak wordt opnieuw bruggen te bouwen tussen de verschillende fracties die de Republikeinse partij verdelen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud