Advertentie

Pentagon reserveert 1 miljard dollar voor grensmuur Trump

©REUTERS

De Democraten reageren woedend op de demarche om 90 kilometer hekken te bouwen aan de grens tussen de VS en Mexico.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft 1 miljard dollar (880 miljoen euro) gereserveerd voor de aanleg van ruim 90 kilometer aan hekken, wegen en verlichting aan de grens van de Verenigde Staten en Mexico. 

Volgens de Amerikaanse interim-minister van Defensie Patrick Shanahan laat de federale wetgeving dat toe. Artikel 10 van de United States Code bevat een paragraaf die het ministerie van Defensie in staat stelt 'wegen en barrières te bouwen en verlichting te installeren om de grensoverschrijdende drugshandel (...) tegen te gaan'. 

Shanahan heeft het geniekorps van het Amerikaanse leger de toestemming gegeven te beginnen met de aanleg van het zes meter hoge grenshek in de gebieden bij Yuma en El Paso. 

'Pure diefstal'

De Democraten reageerden ziedend op de demarche. 'We zijn erg bezorgd dat het ministerie politieke beïnvloeding en het lievelingsproject van de president laat primeren op veel andere, dringendere zaken voor het leger. Als het ministerie daar zonder toestemming van het Congres 1 miljard dollar voor wil uittrekken, steelt het direct van onze soldaten.'

President Donald Trump riep in februari nog de noodtoestand uit om voldoende geld te krijgen voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico, een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloftes. Hij rechtvaardigde die door te stellen dat aan de grens sprake is van een drugs- en mensenhandelcrisis.

Trump liet toen weten 8 miljard dollar te willen uittrekken voor de muur. De volmachten van de noodtoestand wilde hij gebruiken om 3,6 miljard dollar uit het budget van het Pentagon aan te wenden, elders wou hij nog 3,1 miljard halen. 

Zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden stemde voor het intrekken van de noodtoestand, maar Trump maakte gebruik van zijn vetorecht om toch zijn belofte aan de Amerikaanse kiezers waar te maken.


 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud